Sport

Jop van der Linden kort terug in vertrouwde omgeving

APELDOORN – Het cupduel tussen csv Apeldoorn en Willem II kende vorige week in elk geval één Apeldoornse winnaar. AZ-huurling Jop van der Linden bereikte met de Brabanders de tweede ronde van de KNVB Beker. In vertrouwde omgeving had de 27-jarige verdediger het ouderwets op z’n heupen. “Ik ben blij dat ik weer kan voetballen.”

Organisatorisch had csv Apeldoorn haar zaakjes prima voor elkaar tijdens de ‘cupnight’ tegen de eredivisieclub uit Tilburg. In de provisorische persruimte zorgde media-officer Henk-Jan van Beek dat de aanwezige verslaggevers en fotografen hun werk naar behoren konden doen. In aansluiting op Willem II’s 2-4 zege verwonderde het nauwelijks dat het commentaar van een speler van de tegenpartij het meest gevraagd was. De terugkeer van Jop van der Linden in zijn geboorteplaats ging niet ongemerkt voorbij. “Het was al een tijdje terug dat ik in Apeldoorn ben geweest. En mijn laatste wedstrijd in Apeldoorn was nóg langer geleden”, gaf de goedgemutste verdediger, die sinds 30 augustus door zijn werkgever AZ is gestald in Tilburg, desgevraagd te kennen.

 

Met familieleden en vrienden onder de 2.350 toeschouwers bleef Willem II’s nieuwe defensie-chef met de tricolores zonder noemenswaardige problemen overeind. “Het was wachten op die 1-0. Voordat die viel, hadden wij al wel vijf of zes schotpogingen. We hadden vooraf andere uitslagen gezien en wisten dat we gas moesten geven. Een uur lang deden we dat goed. Wat daarna gebeurde moeten we maar zo snel mogelijk vergeten”, liet de winnende Apeldoorner de voorgaande 90 minuten de revue passeren. Aan de twee tegengoals wilde Van der Linden naderhand niet al te veel woorden vuil maken. “Zoiets zie je wel vaker. In principe was het na die 4-0 wel gedaan. Het belangrijkste is dat we doorgaan en in die koker zitten bij die loting.”

 

Jürgen Schefczyk zag vooraf kansen om Willem II over csv’s rechterflank pijn te doen. In de snelheid en power van Jamarro Diks lag volgens csv’s trainer een mogelijkheid toe te slaan bij de sporadische doelpogingen die de Apeldoornse amateurs zouden krijgen. “Kansen komen er altijd. Jamarro is toch duidelijk sneller dan Jop”, refereerde de Duitser aan de vermeende traagheid van Van der Linden.

 

Met 228 wedstrijden als profvoetballer in de benen laat de voormalige speler van Columbia, Vitesse, AGOVV Apeldoorn, Helmond Sport en Go Ahead Eagles, in het driemansblok achterin verantwoordelijk voor de linkerkant, zich evenwel niet meer zo gauw gek maken. De routinier kwam zelden in de problemen. Hoewel de uitslag misschien anders deed vermoeden, was het krachts- en klasseverschil tussen amateurs en profs toch aanzienlijk.

 

De AZ-huurling moet de komende maanden een bijdrage leveren om Willem II te behouden voor de eredivisie. Van der Linden is volledig hersteld van de operatieve ingrepen die hij vorig jaar aan beide heupgewrichten onderging. Bij Jong AZ deed hij sinds de jaarwisseling al het nodige wedstrijdritme op. In het eerste elftal van AZ bleken zijn uitzichten op speeltijd gering. Door de tijdelijke verhuizing naar Tilburg krijgt de ‘neo-Kruikenzeiker’ weer volop gelegenheid zijn eredivisiewaardigheid te tonen. En bovenal weer blessurevrij te voetballen.

 

“Met mijn ervaring hoop ik bij Willem II van belang te kunnen zijn in de opbouw, bij corners en vrije trappen. En natuurlijk om de boel tegen te houden. Er waren nog een paar clubs die interesse toonden. Omdat dat om clubs ging die op kunstgras speelden, zag ik dat niet zo zitten. Door die blessures leer je je lichaam wel kennen. Af en toe voelt het nog wat stijf aan. Ik ben fit en blij dat ik weer speel.”

 

De loting voor de tweede ronde leverde Willem II een thuiswedstrijd op tegen SC Heerenveen. Ofwel een weerzien met een andere oud-Apeldoorner: Jurgen Streppel, tussen 2011 en 2016 trainer in Tilburgse dienst.