Sport

Jeroen Burghout laat zich meteen gelden

APELDOORN – Al voordat de vorstperiode inviel, daalde bij csv Apeldoorn de gevoelstemperatuur tot ver onder het nulpunt. Jeroen Burghout (rechts op foto), aangesteld als vervanger van Jürgen Schefczyk, moet de kwakkelende hoofdmacht in de Hoofdklasse houden en de hiërarchische verhoudingen binnen de selectie herstellen. “Ik vind niet dat iemand midden in het seizoen kan gaan skiën”, schept de nieuwe csv-trainer duidelijkheid.

Regels zijn regels. Of het nu gaat om muziek in de kleedkamer, vakanties of gedragingen in het veld, onder de nieuwe technische leiding weet iedereen waar hij aan toe is. “We hebben vorige week twee keer getraind en een bijeenkomst gehad. Op die bijeenkomst heb ik geluisterd en mijn eigen visie ingebracht. Ook zijn er duidelijke afspraken gemaakt”, liet de 33-jarige Burghout zich in zijn eerste werkweek meteen gelden.

Jamarro Diks kreeg het in het door csv met 3-1 gewonnen oefenduel tegen eersteklasser Duno Doorwerth, dat zaterdagmiddag in plaats kwam van de afgelaste uitwedstrijd bij Staphorst, op niet mis te verstane wijze te bespeuren. De aanvaller stond koud tien minuten binnen de lijnen, toen de opvolger van Schefczyk hem alweer naar de kant dirigeerde omdat Diks zich niet aan de instructies hield. “Hij moet natuurlijk wel meedoen”, maakte Burghout duidelijk dat voor niemand uitzonderingsposities gelden. “Laten we het een leermoment noemen. Voor zowel Jamarro zelf als voor de groep.”

Een op handen zijnde uittocht van spelers weerhoudt de vastberaden Burghout er niet van om zich vol overgave op de loodzware klus te storten die hem wacht. Gewaardeerde krachten als Joost Krijns (Excelsior’31), Rob Diderik (Sparta Nijkerk), Jeremy Jonker (Sportclub Genemuiden) en Richard van Schooten (Alexandria) kondigden hun vertrek al aan. Zij zullen waarschijnlijk niet de enigen zijn die aan het einde van het seizoen het Orderbos de rug toekeren.

“De situatie is zoals hij is. Daarin ligt ook een mooie uitdaging. Voor mij is het zaak om de komende weken alles goed in kaart te gaan brengen. Er moet volgend jaar een team staan dat in de Hoofdklasse meekan. We moeten gaan bouwen aan een nieuw csv, terwijl we dit seizoen moeten zorgen voor behoud. Er staan ons nog dertien finales te wachten”, weet Burghout wat hem samen met zijn assistent Patrick Patty (links op foto) te doen staat om het tij te keren.

Hoewel hij afgelopen weekend liever voor de competitie was aangetreden in Staphorst, verschafte de test tegen Duno voor Burghout eveneens nuttige aanknopingspunten waarmee hij vooruit kan. “Negenendertig tegendoelpunten is ontzettend veel. We moeten er daarom aan werken om minder goals tegen te krijgen. Kansen om te scoren creëren we elke wedstrijd genoeg.”