Sport

‘Je stapt hiermee echt uit je comfortzone’

door Elisa De Bruijn

APELDOORN – Nieuwsblad Stedendriehoek besteedt elke week aandacht aan het Business Boxing Gala, dat zal plaatsvinden op vrijdag 3 november in The Gym in Apeldoorn. Namens de krant interviewt Elisa De Bruijn ondernemers die gaan deelnemen in de boksring. Vandaag staat Nicole Schonk-Rooks in het spotlicht.

Nicole Schonk-Rooks (42) is mede-eigenaar van het bedrijf W&R Plastics bv. Het bedrijf, opgericht door haar vader en zijn compagnon, levert al veertig jaar kleur- en additief-masterbatches voor de kunststofverwerkende industrie. Inmiddels heeft de nieuwe generatie, onder wie Nicole, het stokje overgenomen. Ze doet met plezier mee aan het Business Boxing Gala. “Ik wilde meedoen voor de ervaring”, vertelt Nicole. “Het is een ‘once in a lifetime’ experience en hiernaast ook een enorme uitdaging, aangezien je echt uit je comfortzone moet stappen.”

Bij de wedstrijd van vrijdag 3 november komt veel kijken. Alle ondernemende boksers die onder leiding van René Diks en zijn team worden getraind, hebben een half jaar lang de tijd om zich op het toernooi voor te bereiden. “Ik train op dit moment vijf keer per week. Deze trainingen bestaan vooral uit personal trainingen, maar ook uit groepslessen. Het trainen vind ik heerlijk”, vertelt Nicole. “Ik krijg er mega-veel energie van.” Trainingen zitten vaak vast aan vroege tijdstippen. “Eigenlijk kan ik bijna niet geloven dat ik dit zeg, maar zelfs het vroege opstaan voor de trainingen die beginnen om 6.30 uur geeft mij een heel goed gevoel, omdat je fit de dag begint.”

Energie en voeding

Naast het trainen blijkt dat aanpassingen op voeding enorm belangrijk is. “Doordat ik veel train heb ik de juiste verhouding nodig van energie en voeding. In het begin vond ik dit best lastig”, vertelt Nicole. “Ik had veel vragen, zoals: hoeveel kun je eten? Wat zijn de juiste voedingsmiddelen die goed aansluiten op mijn trainingen en mij tegelijkertijd ook nog eens fit laten voelen? Je moet natuurlijk ook heel erg letten op dat je niet te veel aankomt.” Elke bokser heeft zijn eigen tactieken en kwaliteiten. “In de boksring ben ik een echte aanvaller. Dit is vaak positief, maar als ik vergeet mijn rust te bewaren kan dit ook in mijn nadeel werken.”

Aan iedere deelnemende ondernemer stel ik de vraag hoe zij denken over hun persoonlijke prestatie op 3 november en of zij denken te gaan winnen van hun tegenstander. “Ik wil heel graag winnen en daar ga ik ook gewoon vanuit”, vertelt Nicole. “Alles heb ik eraan gedaan om me voor te bereiden op het toernooi en fit de ring in te stappen door hard te trainen en hierbij te letten op mijn dieet.” Nicole, die zelf dertien jaar geleden een ingrijpende gebeurtenis heeft meegemaakt die veel impact heeft gehad op haar gezondheid, wil graag een advies geven aan mensen die zelf willen gaan boksen of sporten in het algemeen maar niet weten hoe ze moeten beginnen: “Je kunt altijd beginnen met trainen en ik vind dat leeftijd hierin geen rol hoeft te spelen. Het werkt voor mij persoonlijk heel goed om te trainen voor een doel. Dit is enorm motiverend.”

Hoofd leeg

Ook ben ik ontzettend benieuwd hoe Nicole terugkijkt als alle trainingen voorbij zijn en de wedstrijd er opzit. “Het hele traject, van het trainen tot de wedstrijd, is een hele ervaring op zich”, vertelt ze. “Alle afwisselende trainingen, zoals kickboksen, sparren, hardlopen, maar ook de begeleiding bij The Gym was enorm fijn. Ik heb heel veel gehad aan René, die altijd geduldig was en al mijn vragen beantwoordde.” Tot slot vertelt Nicole mij hoe de sport haar helpt met het leegmaken van haar hoofd en hoe fijn het is je hele lichaam te gebruiken. “Kickboksen vind ik geweldig.”