Sport

‘Iedereen weer hongerig naar triatlons’

De triatlon in Apeldoorn keert na twee coronajaren terug op zaterdag 3 september. Iedereen uit Apeldoorn en omgeving kan laten zien hoe sportief hij of zij is. Het betreft meteen een jubileumeditie, want de triatlon staat voor de 35ste keer op het programma.

De Stichting Triathlon Apeldoorn kijkt reikhalzend uit naar het evenement, vertelt voorzitter Paul Karrenbeld. “Ik ben nu vijf jaar voorzitter en pas aan mijn derde organisatie toe. De afgelasting in 2020 was noodzakelijk, vorig jaar had het gezien de ontwikkelingen rond corona misschien wel gekund, maar veiligheid boven alles natuurlijk. Ik merk om me heen dat iedereen na die verplichte rust weer hongerig is naar triatlons. Wij bieden de deelnemers een uitdagend parcours, dat ook leuk voor het publiek is om te bekijken. Neem bijvoorbeeld het fietsen op de J.C. Wilslaan, bergop en bergaf. Een selectief parcours dus.”

Karrenbeld en zijn medebestuursleden konden tijdens de laatste editie in 2019 rekenen op de inzet van 150 vrijwilligers. “We hadden toen zevenhonderd deelnemers, een prachtig aantal. Het zou mooi zijn als we dat nu wederom halen, wellicht gestimuleerd door het feit dat wij de finalewedstrijd van de Tweede Divisie op ons parcours hebben. Dat is een hoog niveau, het derde van Nederland, en de competitie over vijf wedstrijden wordt bij ons afgesloten. Wij mogen dus de huldiging van de winnaars organiseren.”

Laagdrempelig
De Apeldoornse triatlon trekt doorgaans een mooie mix van beginnende en gevorderde sporters. “Iedereen kan meedoen op zijn of haar eigen niveau, we zijn dus heel laagdrempelig. We hebben ook genoeg afstanden om uit te kiezen. Het zwemonderdeel vindt plaats in het tienbanenbad (50 meter per baan) van het Boschbad. De deelnemer mag zelf de baan kiezen waar hij gaat zwemmen, indien er plek is, met een maximum van tien deelnemers per baan. De twee buitenste banen zijn uitsluitend voor schoolslag. Als deze banen het maximum van tien deelnemers hebben bereikt, worden de ‘overblijvende’ schoolslagzwemmers verdeeld over de overige banen.”

Een overzicht van de diverse afstanden (met respectievelijk de onderdelen zwemmen, fietsen en hardlopen):

Mini-kort/kinderen/jeugd100 meter + 5 kilometer + 1, 25 kilometer

1/16e triatlon200 meter + 10 kilometer + 2,5 kilometer

1/8e triatlon500 meter + 20 kilometer + 5 kilometer (sprint)

1/4e triatlon 1000 meter + 40 kilometer + 10 kilometer (kwart)

Voor meer informatie, zie de website triathlonapeldoorn.nl