Sport

Het kriebelt nog altijd bij Piet Panman

APELDOORN – Toen het WSV-bestuur hem begin vorige week benaderde het over te nemen van Roberto Klomp, hapte Piet Panman meteen toe. Op de avond voor zijn 72e verjaardag leidde de energieke veteraan voor het eerst de training van de selectie van WSV.

Na iets meer dan tweeënhalf seizoen beëindigde de ambitieuze zondagtweedeklasser voortijdig de samenwerking met Klomp. Assistent Peter Brouwer verklaarde zich solidair en hield het eveneens voor gezien aan De Voorwaarts. Panman krijgt de taak om alle afzonderlijke bv’tjes op het veld weer tot een winnend team te smeden. “Maandag belden ze me met de vraag of ik het wilde doen. Donderdagavond stond ik voor het eerst voor de groep. Ik zou toch al naar WSV gaan, omdat ik volgend jaar assistent ben van Jordy Vakkert. Ik ben nu wat eerder begonnen. Dit geeft me mooi de gelegenheid om de jongens al wat beter te leren kennen. En dan ga ik volgend seizoen Jordy assisteren. Vanaf dan doen we het lekker met z’n tweeën. Het wordt zijn eerste klus als hoofdtrainer. Met mijn ervaring kan ik hem mooi een beetje uit de wind houden”, blikt Panman kort terug op de roerige week voor carnaval.

Zijn voetbalbloed blijft kruipen waar het niet gaan kan. “Ik ben inmiddels 46 jaar trainer. WSV wordt mijn dertiende club. Ik heb er in het verleden zelf gevoetbald en ben er al eerder trainer geweest. Ja, je mag het best een verslaving noemen. Ik ben gewoon gek, niet goed wijs. Bezig zijn met die gasten houdt mij zelf ook jong. In het verleden heeft het voetbal mij privé nogal wat problemen opgeleverd. Gelukkig heb ik nu een vriendin die zegt: ‘ga jij maar lekker trainen’.” De tussenpaus aan De Voorwaarts predikt duidelijkheid. “Ik ga niet zover om te zeggen dat ik het voetbal heb uitgevonden. Ik doe wat ik moet doen en hoop dat ze het weer leuk gaan vinden. Je moet gewoon duidelijk zijn. De meesten kennen mij van naam, maar niet van wie ik ben. Maar dat gaat vanzelf. Ik ben een control-freak. Ik bereid nog altijd elke training goed voor. Ik doe niet zomaar wat. Zoiets hebben spelers razendsnel in de gaten.”

Zijn missie kent geen geheimen. “We moeten sowieso proberen om erin te blijven. Er staat geen elftal om in de zorgen te komen, maar we moeten wel punten gaan pakken. Kwaliteit zegt mij niks. Het gaat erom wat spelers met hun kwaliteiten doen. We moeten keihard werken. Ons handhaven. Lekker voetballen. En misschien sneaky nog een paar plaatsen naar boven kruipen.” Tegen Robur et Velocitas, waar hij momenteel het junioren onder 19-elftal begeleidt, zal Panman niet op de bank plaatsnemen. “Ik kan het niet maken om tegen Robur te gaan coachen. Voor die wedstrijd moeten ze maar iemand anders zoeken.”

Op 72-jarige leeftijd kriebelt het nog altijd bij Piet Panman. Op fanatisme en toewijding staat geen leeftijd. Zijn houdbaarheidsdatum is nog lang niet verstreken, verklaart de oude meester strijdlustig. Hij popelt om WSV komende zondag tegen Bon Boys naar de overwinning te leiden. “Ik blijf het gewoon leuk vinden om te doen. Ik kijk er echt naar uit.”