Sport

Groeiproces Coolen Alterno gaat met vallen en opstaan

APELDOORN – Groeiprocessen gaan vaak gepaard met stuipen. De volleybalsters van Coolen Alterno ervaren wekelijks hoezeer het bestormen van de eredivisietop met horten en stoten verloopt. De ene week lukt alles, zeven dagen later bijna niks. Flamingo’s pootje lichten kan in zo’n traject moeiteloos worden afgewisseld met een hang- en wurgpartij tegen een rode-lantaarndrager. De fundamenten van een nieuw team liggen er niet van de ene dag op de andere. Zoiets kost tijd.

De weg naar volwassenheid ligt bezaaid met lastige hobbels, weet Ali Moghaddasian uit ervaring. “Na de eerste vijf wedstrijden kan ik zeggen dat we vooral heel wisselvallig zijn”, constateerde de Coolen Alterno-coach na de ‘marathon’ die zijn meiden afgelopen zaterdag moesten afwerken tegen het hardnekkige Nering Bögel VC Weert. De setstanden 20-25, 22-25, 29-27, 31-29, 15-12 gaven wel blijk van het niet-alledaagse verloop van het volleybalduel aan de Waleweingaarde.

 

Voor de toeschouwers in de Alternohal betekende de avondvullende voorstelling bovenal een lange zit. Hoewel de Apeldoornse volleybalvereniging geen entree heft bij thuiswedstrijden van de hoofdmacht, kregen de aanwezigen wel waar voor hun geld. Goed was het geenszins van de zijde van de thuisploeg, spannend des te meer. Hoe Coolen Alterno na een 0-2 achterstand in sets en een matchpoint tegen, alsnog als triomfator de zaal verliet, getuigde van een sterk staaltje mentale weerbaarheid.

 

De nabespreking duurde aansluitend ook nog eens bijna een half uur. Er viel immers volop na te praten over wat zich de voorgaande twee uur en twintig minuten in de Alternohal had afgespeeld. “Dat doen we na elke wedstrijd zo. Ik wil dat alle speelsters aangeven hoe zij de wedstrijd hebben ervaren. Het was wel duidelijk dat bepaalde zaken niet goed zijn gegaan. We hebben niet goed gespeeld, maar wel hard gevochten. Positief is dat we er twee punten aan overhouden. Zeker na zó’n begin. Dát is wel een compliment waard”, verklaarde de winnende coach in aansluiting op de praatsessie met zijn selectie.

 

Hoewel de krachtsinspanning de wedstrijd uiteindelijk in het voordeel van Coolen Alterno deed kantelen, keek Moghaddasian over de overwinning heen. Coolen Alterno’s trainer kijkt vooral naar waar verbeterpunten liggen. “Het is altijd belangrijk om jezelf een spiegel voor te houden. In die eerste set was er sprake van een opeenstapeling van fouten. Vijftien fouten maken in zo’n set is natuurlijk te veel. In die vierde set moeten we het bij 24-19 natuurlijk afmaken, maar dat gebeurt dan niet. Je moet jezelf dan de vraag gaan stellen waarom het zo chaotisch gaat.”

 

Het werken met vrouwen is niet altijd even eenvoudig, is Moghaddasian zich bewust. “Dames baseren dingen vaak op emoties en gevoel. Je kunt echter niet vanuit je gevoel volleyballen. Je moet wedstrijden winnen op basis van je vaardigheden. Ik wil het maken van fouten niet koppelen aan jong zijn of oud zijn. Ervaren mensen maakten vandaag ook fouten. Je hoort trainers vaak zeggen dat ze leren van nederlagen. Naar mijn mening leer je overal van. Vorige week veegden we de vloer aan met Flamingo’s, maar van die wedstrijd van vandaag heb ik veel meer geleerd dan van die wedstrijd van vorige week”, beseft Moghaddasian dat er de komende maanden nog bergen werk te verzetten valt voor Coolen Alterno.