Sport

Geschiedenis schrijven in Apeldoorn tijdens EK Baanwielrennen 2021

Terwijl de Nederlandse baantoppers zich op dit moment op de Olympische Spelen van Tokio bevinden, hebben hun opvolgers het vizier gericht op een toernooi op hun thuisbaan in Apeldoorn.

Daar willen zij zich in de kijker rijden om bij de volgende edities van de Spelen een plek op te eisen in TeamNL. De beloften en junioren (m/v) komen van 17 tot en met 22 augustus in Omnisport in actie tijdens het Europees Kampioenschap op de baan. De kaartverkoop is open, dus wellicht zie jij deze toekomstige toppers nu al aan het werk.

Ook wereldkampioen sprint, keirin en teamsprint Harrie Lavreysen diende zich in het verleden aan via deze Europese Kampioenschappen -23 en -19. Hetzelfde geldt voor Elis Ligtlee, de olympisch kampioene op de keirin van Rio 2016. Talentcoach Fulco van Gulik uit Apeldoorn is er duidelijk in: “Na Tokio ligt alles weer open. Er zal zal een nieuwe lichting de strijd aan kunnen gaan met de huidige topsportgroep.” De plek van Kirsten Wild komt sowieso vacant, de meervoudig wereldkampioene op de baan zal op korte termijn in de remmen knijpen. Maar ook de andere gevestigde namen kunnen niet op hun lauweren rusten. “Er komt een sterke groep aan die de afgelopen periode hard heeft gewerkt om zich te verbeteren. De vorige EK’s voor jongeren waren voor ons land zeer succesvol met meerdere medailles en zelfs titels. Natuurlijk zijn deze meiden en jongens erop gebrand om ook op hun eigen thuisbaan, waar ze elke millimeter van de baan kennen, voor de prijzen mee te doen. We hebben weinig wedstrijden gehad, maar tijdens de toernooien die we hadden in Gent en Le Mans deden we goed mee. Dat verwachten we ook van de komende editie in eigen huis. Op de duuronderdelen bij de vrouwen waren we in de breedte nog sterker, maar hebben we helaas met blessures af te rekenen, maar Uneken en Van der Duin zullen er staan. Bij de mannen is het trio Heijnen, Hoppezak en Zijlaard sterk bezig. Op de sprint kunnen we kijken naar Van der Peet, Kalee, Kool, Van Loon en Romijn. Allemaal sporters die aan een mooi thuistoernooi toe zijn, maar ook willen laten zien dat ze klaar zijn om naar de topsportgroep door te stromen.”

Deelnemer Philip Heijnen staat er hetzelfde in: “We hebben de afgelopen maanden toegewerkt naar de wereldbeker in Sint-Petersburg, maar die ging voor ons niet door als gevolg van de coronamaatregelen. Het EK is dan het volgende doel. Dat soort belangrijke afspraken houden ons gemotiveerd om te blijven investeren in baantrainingen en een gericht wegprogramma. We willen er staan in Apeldoorn.” Talentcoach Van Gulik denkt dat zijn groep al een deel van het huidige succes mag claimen van de elitegroep in Tokio. “Dit zijn de talenten die de topsportgroep scherp hebben gehouden in een periode met weinig wedstrijden. Door onderlinge competitie aan te gaan, namen zij de rol in van de buitenlandse concurrentie. En konden zij direct zien hoe ze zich verhielden ten opzichte van de toppers van dit moment. Dat houdt iedereen scherp.”

Er zal dus bij voorbaat geschiedenis worden geschreven in Apeldoorn. Je kunt als toeschouwer zelf kijken welke nieuwe Nederlandse maar ook buitenlandse baansterren zich aandienen. Zij zullen ongetwijfeld in de toekomst nog eens hun opwachting maken op het larikshout in Omnisport. Zoals je in het verleden op deze piste wellicht Elis Ligtlee, Kirsten Wild, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen al zag schitteren. Tickets zijn te koop via de website ekbaanwielrennen.nl; hier vind je ook het programma van dit EK voor beloften en junioren op de baan in Apeldoorn.