Sport

Gemeente Apeldoorn reikt sportpenning uit aan 12-jarige Jack Boekema

Ieder jaar houdt de gemeente Apeldoorn sportverkiezingen, waarbij inwoners die in het afgelopen jaar een bijzondere sportprestatie hebben geleverd worden geëerd. Dit jaar heeft de organisatie dit iets anders moeten aanpakken door het coronavirus. Ondanks deze perikelen laat ze een dergelijke prestatie niet voorbijgaan en wil ze deze graag uitlichten door middel van een sportpenning. Dit jaar werd de penning online uitgereikt aan de 12-jarige Jack Boekema, een groot talent in de schaatswereld.

De jeugdige schaatser heeft de penning te danken aan zijn overwinning op het Nederlands kampioenschap bij de C-pupillen in Groningen, vorig jaar januari. Het schaatsen is Jack met de paplepel ingegoten, bijna de hele familie is fanatiek op de ijsbaan. Zo is zijn moeder ook al tweemaal naar een Nederlands kampioenschap gesneld, en staat zijn vader meerdere keren per week op het ijs om de pupillen te trainen bij De Scheg in Deventer. De oma van Jack, Ans Schut, is zelfs olympisch kampioen geworden op de drie kilometer in 1968. De 12-jarige is hard aan de weg aan het timmeren om later misschien ook wel een olympische medaille binnen te slepen.

In het verleden organiseerde de Apeldoornse sportraad een heuse huldiging, in bijvoorbeeld theater Orpheus of het stadhuis. Dit jaar moesten de medailles aan de deur worden uitgereikt, zodat alles coronaproof kon verlopen. Jack ontving zijn medaille zondag 7 maart van organisator Monique Kuipers, en kreeg hij een persoonlijke videoboodschap van wethouder Nathan Stukker. Naast de medaille werd hij ook nog eens verrast met vrijkaartjes voor de Apenheul.

Jack is regelmatig op de schaatsbaan te vinden en traint nu al vijf keer per week. Hij rijdt zijn rondjes op het ijs van De Scheg. In de zomerperiode traint hij fanatiek door en is hij vaak aan het skeeleren, wielrennen en mountainbiken. Het zou dus zomaar kunnen dat we de Apeldoorner over een aantal jaar terugzien op de Olympische Spelen. Wie weet treedt hij dan nog in de voetsporen van zijn oma…