Sport

Gelderse sporttalentprogramma’s zijn goed op weg

APELDOORN/REGIO – Gelderse sporttalenten helpen om zich verder te ontwikkelen. Met dat doel draagt de provincie Gelderland bij aan regionale talentprogramma’s. Deze programma’s zorgen voor de verbinding tussen lokale sporters en nationale selecties. Onderzoek van de provincie toont aan dat de Gelderse regionale talentprogramma’s goed op weg zijn. Talenten kunnen zich in hun eigen omgeving verder ontwikkelen, ondersteund door Topsport Gelderland. Talenten hebben daar baat bij. Hieruit stroomt 25% door naar landelijke selecties. Van deze groep haalt uiteindelijk 10% echt de landelijke top.

Gedeputeerde Sport van provincie Gelderland Helga Witjes: “Ik ben trots op deze resultaten. Sporten is niet alleen gezond, het biedt jongeren ook de kans om zich verder te ontwikkelen. Daarom ondersteunen we talenten, met of zonder beperking, op hun weg naar de top. Hoe mooi zou het zijn als over een paar jaar Gelderse toppers landelijk doorbreken!”

Doorontwikkelen

Aandacht blijft nodig voor een veilig sportklimaat, het contact met en ondersteuning van lokale sportverenigingen, de financiering van de programma’s en de instroom en selectie van talenten. De kennis en kunde om talenten te herkennen vraagt extra aandacht, net als de afname van het aantal kinderen dat sport. Ook geeft een aantal talenten aan beperkt steun vanuit ouders te ontvangen. De resultaten van het provincie-onderzoek worden gebruikt om het beleid en de programma’s verder aan te scherpen. Honoré Hoedt, hoofdcoach Loopland Gelderland en voormalig bondscoach: “Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om jonge sporters in hun eigen omgeving te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun talent. We zijn op de goede weg en nemen de aanbevelingen ter harte.”

Beter worden

De talentprogramma’s richten zich op het beter worden van de Gelderse talenten. Zij krijgen niet alleen ondersteuning op sporttechnisch gebied maar ook voor de menselijke kant, zoals samenwerken, voor jezelf zorgen en aandacht voor sociale veiligheid. Daarnaast is er aandacht voor opleiding en coaching en extra capaciteit van trainers en experts. Zoals de ondersteuning van Topsport Gelderland, die talenten begeleidt en adviseert bij voeding, slapen, gevaren van doping en hulp bij het maken van plannen. Gudo Kramer, directeur Topsport Gelderland: “Deze monitor laat zien hoe belangrijk de regionale ondersteuning van sporttalenten is. Dit niveau in de sport is kwetsbaar. We nemen de aanbevelingen mee bij het verder ontwikkelen van onze organisatorische en individuele ondersteuning, gericht op nóg betere, kansrijkere en veiligere programma’s voor deze jonge, ambitieuze sporters.”

Regionaal

Regionale talentprogramma’s verkleinen de overstap van een talentvolle sporter uit de eigen omgeving naar de nationale selectie. Gelderse regionale talentprogramma’s maken onderdeel uit van opleidingsplannen van de landelijke sportbonden. De provincie ondersteunt 16 talentprogramma’s binnen 12 sportdisciplines. Daar is het eerste multitalentcentrum voor sporters met een visuele beperking in de FSG Sportcampus in Apeldoorn onlangs als 17de talentprogramma bijgekomen.