Sport

Ervaren trainer nieuwe Hoofd Opleidingen bij Groen Wit ’62

Per 1 juli wordt Wim van Zeist de nieuwe Hoofd Opleidingen bij Groen Wit ’62. Zijn loopbaan begon bij De Graafschap, waar hij gedurende twintig jaar diverse jeugdteams trainde en onder andere assistent-trainer en techniektrainer was van het eerste elftal. Ook bekleedde hij daar gedurende vijf jaar de functie van Hoofd Opleidingen.

Na een uitstapje naar de Red Bull Ghana Academy, keerde hij in 2014 terug om als assistent-trainer aan de slag te gaan bij RKC Waalwijk. Van Zeist heeft gerenommeerde spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Siem en Luuk de Jong, Martijn Meerdink en Berry Powell techniektrainingen gegeven. Tijdens zijn loopbaan heeft hij zich gespecialiseerd in de Wiel Coerver-techniek.

Wim omschrijft zichzelf als een vakidioot: “Vroeger, toen Johan Cruijff trainer/coach was van FC Barcelona, nam ik alle wedstrijden op en keek ze terug. Dan analyseerde ik de balaannames en passing van de spelers en de tactische facetten, bijvoorbeeld de veldbezetting, omschakelen, het druk op de bal zetten, etc. Later deed ik dat toen Guardiola trainer werd van FC Barcelona.”

Gezamenlijk doel

De afgelopen zes jaar was Wim Hoofd Opleidingen bij FC Winterswijk, waar de jeugdafdeling onder zijn leiding floreerde. “Vanwege een verhuizing naar Rheden bleek de reisafstand voor Wim wat te veel van het goede. Hij gaat zich de komende jaren bezighouden met het structureel verbeteren van de organisatie en de kwaliteit van de jeugdopleiding bij Groen Wit ’62”, vertelt Mark van Dam, bestuurslid Technische Zaken. “We willen eerst de onderbouw wegzetten en structuur aanbrengen. Ik werk met een trainersplan; daarmee reiken we onze trainers handvatten aan en kunnen we ook goedwillende ouders ondersteunen in het geven van trainingen. Want het gaat erom dat de basis van het voetbal goed geleerd wordt, dus daar hoort ook techniektraining bij. Zowel voor de prestatieteams als de breedtesport, beide zijn even belangrijk. We hebben een gezamenlijk doel om samen beter te worden.”

Goud in handen

“Wim heeft er zin in om aan de slag te gaan met onze, in zijn ogen, kansrijke jeugdafdeling. Tijdens het voorgesprek zei hij tegen ons: ‘Jullie hebben goud in handen’. In de komende periode zal Wim kennis gaan maken met de coördinatoren, trainers en spelers. Als bestuur zijn wij ontzettend blij en trots met de komst van Wim en we hebben er alle vertrouwen in dat we een mooie toekomst tegemoet gaan.”