Sport

Einde betekent voor Dennis Licht ook een nieuw begin

BEEKBERGEN – Zijn uitverkiezing tot Apeldoorns sportman van het jaar betekende voor Dennis Licht een stukje extra erkenning. Een dik verdiende blijk van waardering als afsluiting van een succesvolle loopbaan. Een oeuvreprijs. Voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio de Janeiro kwam hij een fractie van een seconde te kort, de 32-jarige atleet kijkt niettemin tevreden terug op wat hij heeft bereikt. Met zijn deelname aan de Acht van Apeldoorn sluit de dertienvoudig nationaal kampioen zijn imposante carrière op de best denkbare wijze af. Voor eigen publiek op de Loolaan passeert hij de eindstreep.

Nee, rijk is de inwoner van Beekbergen er niet van geworden. Binnengelopen is hij zeker niet met hardlopen. De rijkdom die Dennis Licht vergaarde gedurende zijn enerverende bestaan als topsporter, valt niet in geld uit te drukken. Dertien nationale titels, deelname aan EK’s en een WK, het opdoen van waardevolle kennis, het overwinnen van persoonlijke tegenslagen. Het is niet niks. Voor Licht vormen ze onbetaalbare ervaringen waar hij in zijn toekomstige maatschappelijke carrière verder mee uit de voeten hoopt te kunnen. In zijn nieuwe job als projectmanager bij de Stichting Irun2bfit trekt de AV’34-crack al profijt van alle ‘bagage’ die hij de afgelopen zestien jaar onderweg oppikte.

Over het beruchte zwarte gat heeft Apeldoorns beste sportman van 2016 zich geen moment zorgen gemaakt. Zijn uitstapje naar de 3000 meter steeplechase leerde hem wel lastige obstakels te overbruggen en veilig te landen… “Ik mis het ook helemaal niet. Lieuwe Westra, die wielrenner, kwam in een depressie terecht nadat hij stopte bij Astana. Als ik zoiets hoor, dan schrik ik daar wel van. Ik heb dat zelf niet. Ik heb op de Johan Cruyff University sportmarketing gestudeerd. Alle ontwikkelingen op het gebied van sport, marketing en onderwijs heb ik gevolgd. Naast mijn sport heb ik bovendien altijd part-time gewerkt. Ik kom dus niet koud beslagen op de arbeidsmarkt.” 

Zijn beslissing een punt achter het hardlopen op topniveau te zetten kwam niet van de ene op de andere dag. “Ik ben er zestien jaar mee bezig geweest. Op een gegeven moment is het klaar. Dan is het goed. Ik wil nu mijn maatschappelijke carrière vorm gaan geven. Die Olympische Spelen is het enige dat ontbreekt op mijn cv. Jammer, maar ik vind het niet erg. Ik ben in 2015 naar de wereldkampioenschappen geweest in Beijing. Ook daar deden de beste atleten van de wereld aan mee.”

Als persoonlijk hoogtepunt noemt hij zijn 5000 meter in 2015 in Stanford. “Hoe ik me daar voor dat WK kwalificeerde, door een tijd van 13.23,00 te lopen, is de allermooiste prestatie die ik heb geleverd. Op een honderdste van een seconde precies de limiettijd. Met Kamiel Maase, Gerard Terbroke, Jos Hermens en Gert-Jan Liefers sta ik daardoor in de Nederlandse Top-5 aller tijden. Om met zulke toppers op één lijst te staan, is wel kicken hoor. In dat jaar liep ik ook de 1500 meter onder de 3.40. In Nederland behoorde ik tot de absolute top, internationaal niet. Sommige Nederlanders doen mee voor de medailles. Ik zat in die groep net daaronder. Ik ben altijd heel eerlijk naar mezelf geweest. Ik heb het clean gedaan. Ik sta voor een schone sport. Dat vind ik belangrijk voor mezelf en voor mijn eigen gezondheid.”

De Olympische Spelen moest hij dan weliswaar thuis voor de tv volgen, nationale titels op de 3000 meter (indoor) en de 5000 meter (outdoor) voorzagen zijn slotjaar 2016 van voldoende glans. Deelnemen aan het EK in Amsterdam gold eveneens als een bijzondere belevenis. “Met mijn twaalfde plaats op de 5000 meter was ik niet tevreden. Het was wel heel mooi om mee te maken. Het Olympisch Stadion zat bijna elke dag helemaal vol.”

Voor de Acht van Apeldoorn trekt Dennis Licht zondag voor de laatste keer zijn loopschoenen aan. Voor de ambassadeur van de Midwinter Marathon kwam vanzelfsprekend maar één wedstrijd in aanmerking voor zijn afscheid. In 2008 en 2009 schreef hij de Mini-marathon op zijn naam, in 2011, 2012 en 2013 was de Apeldoorner voor eigen publiek de snelste over 8 kilometer. Op de Loolaan ligt de finish. “Verwacht geen topprestatie. Ik doe voor de fun mee.”