Sport

Eerste Europese titels voor Nederland, Duitsland en Denemarken

APELDOORN – Op het Europees Kampioenschap Baanwielrennen in Apeldoorn zijn de eerste titels veroverd door Nederland (mannen teamsprint),  Duitsland (vrouwen teamsprint) en Denemarken (afvalkoers mannen). Het publiek op de tribunes in Apeldoorn – waar de kleur oranje goed vertegenwoordigd was – kon direct een gouden en bronzen medaille voor TeamNL begroeten. De teamsprinters gaven dit toernooi daarmee een gouden start.

Tevredenheid alom dus bij de Nederlandse mannen. De olympische kampioenen wisten in hun trui van wereldkampioen een prachtig succes te boeken met ook een prima tijd. ‘’We hebben momenteel met hoge luchtdruk te maken vanwege de koude buiten, maar toch waren we nog nooit zo snel hier. We hadden vooraf een tijd in gedachten en we hebben allemaal  kunnen leveren. Dat is toch wel lekker op je thuisbaan in een olympisch jaar als je ook nog weet dat het nóg beter kan.’’ Roy van den Berg vulde aan. ‘’Op zo’n toernooi maak je jezelf net even wat extra kwaad om echt te leveren en daar waren we toe in staat.’’  Jeffrey Hoogland stelde in Apeldoorn zijn ticket voor de Olympische Spelen zeker. ‘’Daarmee is het toernooi voor mij geslaagd, maar wat was het ook mooi om voor eigen publiek juichend over de streep te komen. Ik wil me nog wel laten zien op de sprint en keirin.’’

De Nederlandse teamsprintsters wisten zich ook toegejuicht toen zij hun strijd om het brons wonnen van de Polen. ‘’We rijden hier tot twee keer toe een persoonlijk record. maar we moeten wel echt sneller als we in Parijs om de medailles mee willen doen’’ was de conclusie van starter Kyra Lamberink. ‘’Maar voor eigen publiek rijden was echt speciaal’’ voegde Hetty van de Wouw toe. ‘’Zeker als je op het podium staat na afloop van je eerste onderdeel’’ besloot Steffie van der Peet. De winst ging naar de Duitsers, die in de finale afrekenden met de Britten.

In de afsluitende afvalkoers wist Tobias Hansen te winnen namens Denemarken voor de Brit William Tidball en de Belg Jules Hsters. De Nederlander Philip Heijen werd zevende. Ook kwamen de ploegenachtervolgers in actie, op donderdag rijden dan de Denen en de Britten voor goud bij de mannen, bij de vrouwen gaat de eindstrijd tussen de Italianen en Britten. Ook komen dan de wereldkampioenen op de madison in actie: Jan Willem van Schip en Yoeri Havik.

Kaarten zijn nog te krijgen via ekbaanwielrennen.nl.