Sport

Dynamo wil op drie fronten aan de weg blijven timmeren

APELDOORN – Op de dreun die Draisma Dynamo donderdagavond in het nationale bekertoernooi uitdeelde aan regerend landskampioen en bekerhouder Lycurgus, volgde misschien niet helemaal onverwacht een zware bevalling. Nauwelijks 48 uur later moest het bij de Apeldoornse volleyballers uit de tenen komen om in Omnisport Advisie SSS van het vermoeide lijf te houden. Europees verder bekeren zou een memorabele week definitief vervolmaken en betekenen dat de equipe van Bas Hellinga op drie fronten in de voorste linies blijft meestrijden. “Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van het team”, oordeelde de trainer na de zware generale repetitie voor de Challenge Cup-return in Zwitserland.

De naweeën van de bekerstunt in Groningen speelden Draisma Dynamo zaterdagavond tegen SSS danig parten, vond aanvoerder Bart van Garderen (zie foto). “Je weet dat het moeilijk wordt en dat je je geen puntverlies kunt veroorloven. Je wilt toch met een goed gevoel in de bus stappen naar Lausanne. Mentaal moet je het kunnen opbrengen. Dat lukte ons in het begin van de wedstrijd niet. Een SSS in goeden doen is ook zeker geen tegenstander om te onderschatten. SSS hoort voor mij in het rijtje Lycurgus, Orion, Inter Rijswijk. Uiteindelijk hebben we het goed gedaan”, reageerde de spelverdeler verheugd op de zwaarbevochten zege en het passende cadeautje voor zijn jarige Noorse teamgenoot Rune Fasteland, die zaterdag 21 jaar werd.

Dynamo’s zege van twee dagen eerder op het ongenaakbaar geachte Lycurgus heeft duidelijk een veel grotere impact. Door de titelhouder in eigen huis uit de beker te knikkeren, bewezen Van Garderen en zijn ploegmaats dat de alleenheerschappij van de Groningers in volleyballend Nederland ten einde loopt. “Zij zijn niét meer het team van vorig jaar. Wij zijn sterker geworden. Wij strijden nationaal nog op twee fronten, Lycurgus nog maar op één. Dat geeft ons zelfvertrouwen en zorgt bij hen voor twijfel. Als het goed is, komen we ze later dit seizoen nog een aantal keren tegen. Het was zeker geen toeval dat wij wonnen.”

Ook coach Bas Hellinga zag zich in het bekerduel bevestigd dat Draisma Dynamo de regerend landskampioen dit seizoen geducht partij kan gaan bieden. “Ook na donderdag zie ik ons nog altijd niet als de gedoodverfde favoriet. Maar we zitten wel op de goede weg. Dit nemen we mooi mee. Hoe we daar gespeeld hebben, is top. Toch heb ik het gevoel dat er bij ons nog wel rek in zit. Die eerste twee sets hier voor de competitie tegen Lycurgus waren van een hoger niveau. De winst zat ‘m er vooral in dat we het nu vol wisten te houden. Als wij écht top spelen, gaat niemand ons tegenhouden!”

Europees ziet Dynamo’s uitgangspositie er eveneens veelbelovend uit. In Lausanne volstaan woensdag (vanavond) twee gewonnen sets voor het bereiken van de laatste zestien in de Challenge Cup. “Het zal niet zo’n walk-over worden als in de thuiswedstrijd, maar we hebben het zelf in de hand”, gelooft Van Garderen rotsvast in een goede afloop. Zijn trainer wil niet te vroeg juichen: “Wij moeten rekening houden met een betere tegenstander dan hier. Zij zullen ons ondertussen goed geanalyseerd hebben. Maar als wij ons eigen niveau halen, moet het kunnen.”