Sport

Draisma en Dynamo bouwen samen onverstoorbaar verder

APELDOORN – De ‘troostfinale’ bood weinig troost. Met zichtbare tegenzin moesten coach Bas Hellinga en zijn gevolg zich na de pijnlijke uitschakeling in de halve finales van de play-offs om de landstitel nogmaals opladen voor een tweeluik met Advisie/SSS. De derde plaats die dat opleverde, was enkel leuk voor de statistieken. Het balsemde de gepijnigde ziel nauwelijks. De volleybaljaargang 2016-2017 gaat voor Draisma Dynamo de boeken in als eentje van ‘net niet’. Met dubbele gevoelens het einde van een in veel opzichten prima seizoen.

“Ik heb een heel dubbel gevoel. We zijn tweede geworden in de competitie, stonden in de finale van de beker en kwamen ver in de Europa Cup. Maar we staan wel met lege handen. In dat opzicht hebben we het niet goed gedaan”, liet Bas Hellinga woensdagavond in aansluiting op de moeizame 3-2 zege op Advisie/SSS het seizoen nog eens de revue passeren. Ze kwamen dichtbij hun tiende cupwinst en dertiende landstitel, maar zagen hun greep naar de macht in volleyballand echter afgeblokt worden door respectievelijk Seesing Personeel Orion en titelverdediger Abiant Lycurgus.

 

“We evalueren het hele jaar door. Dat gaan we nu ook doen. Maar wat we gaan bespreken, houd ik met de spelers. We moeten in elk geval kijken naar wat anders moet en wat beter kan. Je kunt mij verwijten dat we geen prijzen hebben gewonnen. Ik maak deel uit van het team. We doen het samen. Deze ploeg kan zeker nog verder groeien. Voor volgend seizoen is de insteek om zoveel mogelijk spelers erbij te houden. De bedoeling is om de kern te behouden. Al moet dat natuurlijk wel mogelijk zijn”, verwacht de Dynamo-coach in de komende weken duidelijkheid over hoe zijn selectie er na de zomer uit zal zien.

 

Welke spelers van zijn huidige twaalfkoppige selectie in het seizoen 2017-2018 met Draisma Dynamo op titeljacht gaan, kan of wil Hellinga niet zeggen. Ook Peter de Vries weigert vooralsnog het achterste van zijn tong te laten zien. Al geeft de voorzitter van de Stichting Topvolleybal Dynamo na enig aandringen aan dat spelverdeler en aanvoerder Bart van Garderen, Nico Manenschijn en Wessel Anker zo goed als zeker ook komend seizoen het geelrode shirt van Draisma Dynamo zullen dragen.

 

Ondanks dat De Vries zich op de vlakte houdt, heeft de Stichting Topvolleybal Dynamo achter de schermen alles al goed in kaart gebracht. Er lijkt weinig twijfel over te bestaan dat Draisma Dynamo de spelersgroep gericht gaat versterken. De ‘scouts’ van de Apeldoornse volleybalgrootmacht gaven hun ogen goed de kost en keken onder meer rond op Papendal, waar in het Talentteam een heel bataljon toekomstige Nederlandse volleybaltoppers is verzameld.

 

De stichtingvoorzitter bevestigt noch ontkent iets. “Een aantal spelers zal blijven, een aantal spelers zal vertrekken. We zijn in onderhandeling. Mijn verwachting is dat ongeveer de helft van de huidige groep blijft. We hebben op een aantal posities een aantal relatief jonge spelers. Daar zit nog volop groei en potentie in. Ook met onze trainers Bas Hellinga en Justin Sombroek gaan we verder. Het contract van allebei loopt door.”

 

De hoog gespannen verwachtingen hebben dan weliswaar niets tastbaars opgeleverd, De Vries c.s. gaan zeker niet bij de pakken neerzitten. Met de onvoorwaardelijke steun van hoofdsponsor Draisma, die zich afgelopen week voor een nieuw jaar als naamgever aan Dynamo’s topteam verbond, en een nog steeds groeiende businessclub, blijven de Dynamo-mannen alles in het werk stellen om Lycurgus en Orion van de troon te stoten. “Op de belangrijke momenten moet het gebeuren. Toen het moest, is het helaas niet gelukt. Wat dat betreft was het een seizoen van ‘net niet’. Maar je moet niet vergeten hoe we Lycurgus twee keer hebben verslagen. Zowel in de kwartfinale als in de competitie. Het zit er zeker in, het kan wel. Europees hebben we ook een fantastisch seizoen gedraaid. We bouwen rustig verder”, verklaart Peter de Vries gedecideerd dat Draisma Dynamo niet afwijkt van de ingeslagen koers.