Sport

Draisma Dynamo wint nationale beker

ZWOLLE – Draisma Dynamo heeft zondagmiddag in Zwolle voor de tiende keer in de historie de nationale beker gewonnen. Het Apeldoornse team van coach Redbad Strikwerda versloeg in het Landstede Sportcentrum Abiant Lycurgus uit Groningen met 3-1.

Het Landstede Sportcentrum in Zwolle was tot de laatste stoel uitverkocht voor de strijd om de nationale cup. De supporters in het geel (Dynamo) en blauw (Lycurgus) zorgden voor een prachtige volleybalsfeer.

Opstellingen
Coach Arjan Taaij van Abiant Lycurgus startte met het volgende zevental: Stijn Held (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Auke van de Kamp en Frits van Gestel (passer/lopers), Dennis Borst en Niels de Vries (middens) en Erik van der Schaaf (libero).

Coach Redbad Strikwerda van uitdager Draisma Dynamo schonk het vertrouwen aan: Freek de Weijer (spelverdeler), Rik van Solkema (diagonaal), Bram Langevoort en Mats Kruiswijk (passer/lopers), Renzo Verschuren en Maikel van Zeist (middens) en Dustin Bontrop (libero).

1e set: sterk serverend Lycurgus neemt de leiding
Het was Draisma Dynamo dat het sterkst opende en furieus uit de startblokken kwam. De ploeg van coach Strikwerda, die als geen ander zijn teams weet voor te bereiden op grote wedstrijden, verdedigde een voorsprong tot 14-12.

Abiant Lycurgus knokte zich echter langszij en meer dan dat. Dankzij een prachtige reeks sterke services, met aces van Held, De Vries (2x), Van Gestel en Borst namen de Groningers het initiatief in de set over. Nadat de ervaren Kooistra 21-24 binnensloeg, was het Van de Kamp die met een prachtig killblock de setwinst veiligstelde: 21-25.

2e set: Draisma Dynamo komt sterk terug
Draisma Dynamo opende opnieuw sterk in de tweede set maar wist de voorsprong dit keer wel vast te houden. Mede dankzij de sterke middenas, met Verschuren en Van Zeist, werd al snel een ruime marge opgebouwd: 16-10.

Coach Taaij van Lycurgus wisselde snel door en bracht Geoffrey van Gent, Chris Voth en Sam Gortzak in om het tij te keren. De regerend landskampioen slaagde daar echter niet in. Dynamo speelde frank en vrij en eiste verdiend de tweede set op na een score van de ingevallen Wessel Blom: 25-17.

3e set: Apeldoorners drukken door
Dynamo drukte door in set drie en bleef de wedstrijd domineren, in speltechnisch en mentaal opzicht. Bij 16-12 en 20-16 gingen de Apeldoorners comfortabel aan de leiding, maar Lycurgus kwam toch nog terug tot 21-20. Beide teams scoorden een ace dankzij een invallende spelverdeler (Bart van Garderen van Dynamo en Sam Gortzak van Lycurgus) en hielden elkaar op dat vlak in evenwicht. Na een uitgeslagen aanval van Kooistra ging de derde doorgang met 25-22 naar Draisma Dynamo.

4e set: beker voor Draisma Dynamo
Abiant Lycurgus gaf zich niet zomaar gewonnen en begon goed aan de vierde set: 10-13. Dynamo bleef echter in het spoor en liet de achterstand niet verder oplopen. Kruiswijk speelde erg sterk evenals spelverdeler De Weijer en middenaanvaller Verschuren. Mede dankzij hun goede spel repareerde Dynamo de achterstand en verdiende het op 24-21 het eerste matchpoint. Lycurgus kwam nog terug tot 24-23, maar na een score van Verschuren werd de setwinst en daarmee de beker opgeëist: 25-23. Draisma Dynamo won de nationale beker voor het laatst in 2011.

Fotocredit: Ronald Hoogendoorn / Nevobo