Sport

Draisma Dynamo wil komende jaren grenzen verleggen

APELDOORN – Een rechtstreeks beeldverslag van Ziggo Sport Totaal. Goed gevulde tribunes. Een sterk vertegenwoordigd bedrijfsleven. En – want er werd ook nog gevolleybald – een puike prestatie van Draisma Dynamo. De ingrediënten van een avondje Europa Cup-volleybal in Omnisport smaakten duidelijk naar meer. Dankzij de afgetekende 3-0 overwinning op het Zwitserse Lausanne Université Club ligt de weg naar de achtste finales van de CEV Challenge Cup wagenwijd open voor de Apeldoorners. Het bestuur van de Stichting Topvolleybal Dynamo wil op termijn méér. Meedoen alleen volstaat niet meer. “De doelstelling is om in 2020 een Europa Cup te winnen.”

De heenwedstrijd in de zestiende finales bewees vorige week woensdagavond hoe het moet en dat het kan: topsport bedrijven in Apeldoorn. De eerste overwinning werd zodoende al behaald voordat er een bal geslagen was. Bijna 250 relaties uit het zakenleven, maatschappelijke organisaties en de lokale en nationale sportwereld speelden in het Topsportcafé van Omnisport hun eigen ‘wedstrijd’. Natuurlijk, de lange mannen van coach Bas Hellinga moeten het voor het net afmaken, maar de basis van het succes wordt vooral buiten de lijnen gecreëerd. Het samenspel tussen Draisma Dynamo en zijn zakelijke en maatschappelijke partners maakt de beoogde stap omhoog mogelijk. “Een wedstrijd als deze betekent daarom heel veel. Voor Draisma Dynamo. Voor de vereniging. Voor de businessclub. En ook voor Apeldoorn”, verduidelijkte Peter de Vries, de ambitieuze voorzitter van Dynamo’s Stichting Topvolleybal, tussen de hapjes door.

“We hebben altijd al wel businessclubdiners gehad. Dat gebeurde twintig jaar geleden al. De laatste jaren is het weer helemaal opgebloeid. Behalve dat wij verbinding tot stand willen brengen tussen topsport en het bedrijfsleven, tonen wij ons ook graag maatschappelijk betrokken. Als je dat aan elkaar kunt koppelen, kan dat heel veel brengen. Wij moeten ook innoveren. De businessclub moet groeien. Het moet gezellig blijven, informeel. Met daarbij een stukje topsport. Naast Centraal Beheer willen wij proberen meer grote bedrijven aan ons te binden”, wijst De Vries op hoe Draisma Dynamo de komende jaren grenzen wil gaan verleggen.

Kortweg gezegd: de ‘grote jongens’ uit de zakenwereld moeten de ‘grote jongens’ waarmee coach Bas Hellinga sportieve successen kan behalen, nóg groter maken dan ze nu al zijn… Spelen in de CEV Challenge Cup betekent in dat kader al een mooie uitdaging, de ambities van de stichtingsvoorzitter reiken nóg verder. De Vries durft hardop te dromen en zelfs het woord Champions League in de mond te nemen. “Als je Europees kan spelen, dan moet je dat altijd doen. En dan niet alleen mee willen doen, maar je moet de ambitie hebben om een Europa Cup te winnen. Maar dat is op dit moment niet realistisch. Dan moet onze begroting behoorlijk omhoog. Wij willen in de toekomst Champions League spelen. Dat betekent dat we kampioen moeten worden. Het zal spannend worden dit seizoen. Tussen ons, Lycurgus en Orion. Wanneer iedereen heel blijft, kunnen wij kampioen worden.”

Voor de camera’s van Ziggo gaven Dynamo’s volleyballers tegen Lausanne al nadrukkelijk hun visitekaartje af. Ze maakten gatenkaas van de vooraf toch met enige vrees tegemoet geziene Zwitsers, afgelopen seizoen het Europese eindstation voor het Landstede van het huidige Dynamo-trio Manenschijn, Van Gestel en Blom. Bas Hellinga reageerde opgetogen: “Ik had vooraf al veel vertrouwen in een goed resultaat. Toch houd je altijd een beetje een onrustig gevoel. Je denkt: wanneer komen ze nou? Maar de jongens waren zó scherp. We gaven ze geen moment de ruimte om in de wedstrijd te komen. Vooral mijn buitenaanvallers hebben geen enkele fout gemaakt”, complimenteerde de trainer zijn spelers, die vier dagen eerder voor de competitie een off-day beleefden tegen Taurus, met hun overtuigende optreden.

Dat Draisma Dynamo door dit resultaat met één been in de volgende ronde staat, vond Hellinga nog wat voorbarig. Hij houdt een slag om de arm voor de return op 21 december in Lausanne. “We moeten niet denken dat we er nu al zijn. Die jongens kunnen best wel volleyballen. Maar we moeten niet gaan rekenen. Het enige resultaat daar is winnen.”
Bij plaatsing voor de volgende ronde mag Draisma Dynamo zich in januari gaan opmaken voor een tweestrijd met de winnaar van het Hongaars-Engelse onderonsje tussen Kapsovár SE en IBB Polonia London. De Hongaren wonnen vorige week het eerste duel met 3-0.