Sport

Draisma Dynamo tussen Sliedrecht, Kosovo en Aalst

APELDOORN – De afgang in het nationale bekertoernooi dient als afschrikwekkende waarschuwing. Het kan dan wel zo zijn dat ezels zich volgens een aloud spreekwoord nooit tweemaal aan eenzelfde steen stoten. Of de volleyballers van Draisma Dynamo lering hebben getrokken uit die gitzwarte zaterdag bij Topdivisionist Sliedrecht Sport, mogen ze donderdag in Kosovo op de Europese bühne onder bewijs stellen.

Na de eenvoudige 3-0 overwinning in de thuiswedstrijd tegen KV Luboteni Ferizaj lijkt het bereiken van de laatste 32 in de strijd om de CEV Cup slechts een formaliteit. Twee sets winnen in Uroševac, zoals de Servische benaming luidt en de selectie van trainer Bas Hellinga mag zich opmaken voor een boeiend tweeluik met de Belgische topclub Lindemans Aalst.

 

Terwijl na de hoofdmaaltijd op de Dominos Europacup pizza-avond van vorige week woensdag een stapel dozen met pizza richting kleedkamer verdween was de bittere nasmaak van vier dagen eerder geenszins verdwenen. In Sliedrecht verslikte Draisma Dynamo zich lelijk. Bart van Garderen stond desgevraagd nog eventjes kort stil bij het bekerdebacle. Ondanks dat de selectie verre van op volle oorlogssterkte was wist ook Dynamo’s captain dat de Draisma-brigade het cupduel nooit en te nimmer had mogen verliezen. Met de verloren bekerfinale van afgelopen seizoen noemde hij het echec van Sliedrecht zelfs de grootste teleurstelling uit de vier seizoenen die hij in Apeldoorn volleybalt.

 

“Het is wel duidelijk dat we de absolute topvorm niet hebben. Dit was wel een indicator. Duidelijk is dat dit nooit meer hoort te gebeuren. We zijn het zure gevoel zeker nog niet kwijt. We hebben het nu een klein beetje van ons af kunnen spelen. Ik zeg het met alle respect voor de tegenstander maar als je niet met 3-0 kunt winnen van zo’n ploeg moet je je net zo schamen als voor die nederlaag in Sliedrecht. Echt goed was het ook nu niet. Ik hoop wel dat we met deze overwinning weer een klein stapje vooruit kunnen zetten” keek de Draisma Dynamo-aanvoerder terug en vooruit.

 

Van Garderen verklaarde geen idee te hebben wat hij in Ferizaj kan verwachten. Op vijandigheden rekent hij niet afgaande op de ervaringen die Abiant Lycurgus er eerder opdeed. “Ik begreep van die jongens uit Groningen wel dat die hal op een apart terrein staat. Op een militaire basis of bij een ambassade of zo. We zijn op alles voorbereid” wil de spelverdeler koste wat kost vermijden om donderdag bij de return in een Kosovaars mijnenveld verzeild te raken. Na Sliedrecht-uit is hij niet van plan om zich nogmaals onaangenaam te laten verrassen. Draisma Dynamo’s aanvoerder weet wat hem en zijn ploegmakkers te doen staat. “Wij gaan daar heen om met 3-0 te winnen.”

 

Bas Hellinga had zich woensdagavond nog niet het hoofd gebroken over de trip naar Kosovo. Wel vormde de thuisbeurt tegen KV Luboteni Ferizaj voor Draisma Dynamo’s coach een welkome gelegenheid om de aandacht even te verzetten. “We hebben wel een tik gehad. Dan is het wel lekker om hier in een hal te komen die piekfijn aangekleed is om zo’n Europacupwedstrijd te spelen. Van Arjan Taaij de coach van Groningen heb ik niks geks gehoord over Kosovo. We moeten twee sets winnen maar we willen sowieso die wedstrijd winnen” aldus Hellinga.