Sport

DNA niet bepalend voor ambitieniveau voetbalclubs

APELDOORN – Voetbalminnend Apeldoorn vernam ruim anderhalve week geleden uit de krant van de plannen van WSV, Columbia, Albatross, Beekbergen en SV Orderbos om gezamenlijk de voetbalsport ter plaatse naar een hoger niveau te tillen. Vertegenwoordigers van andere lokale verenigingen namen de mededeling ter kennisgeving aan. Bij de besprekingen zelf zijn zij nooit betrokken geweest. “Wij hebben blijkbaar niet hetzelfde DNA als WSV…”, zo viel afgelopen weekend aan de Anklaarseweg te beluisteren.

Robur et Velocitas en AGOVV zetten het voetbal aan het begin van de twintigste eeuw op de kaart in Apeldoorn. Afgelopen zaterdag stonden de hoofdmachten van Apeldoorns oudste clubs in een guur Kerschoten tegenover elkaar in de finale van het Van Reekum Wintertoernooi. Apeldoorns enige echte ‘Clásico’ eindigde in 1-1. Het organiserende Robur nam aansluitend de benodigde penalty’s beter en kroonde zich daarmee tot winnaar van het tweedaagse toernooi waaraan verder VIOS en het Zevenaarse DCS deelnamen.

 

Hun roemruchte verleden weerhoudt beide traditieclubs niet om met een jeugdig elan en een gezonde ambitie de toekomst tegemoet te treden. Over de aangekondigde samenwerking van de vijf andere clubs heeft een ieder zo zijn eigen ideeën. “Ze hebben het over DNA en goede spelers, maar de beste spelers gaan naar WSV. Al is het op zich positief dat er samengewerkt wordt”, reageerde AGOVV’s bestuurslid Voetbalzaken Gert Sangers desgevraagd.

 

In de vijf jaar na het faillissement van de proftak, waarin ook het voortbestaan van de amateurs lang aan een zijden draadje hing, moest AGOVV op eigen kracht overeind krabbelen. De beleidsbepalers op sportpark Berg en Bos zijn sindsdien druk doende hun club weer op te bouwen. Logistiek en sportief is er nog volop werk aan de winkel, beklemtoont Sangers. “Onze belangrijkste plannen zijn duurzaam en energiebesparend. We zijn bezig met ledverlichting, zonnecollectoren en de herbouw van de kantine.”

 

Eric Looijen, technisch manager van Robur et Velocitas, volgt alle ontwikkelingen met interesse. “Ik ken niet alle plannen precies, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. WSV zal er wel een bepaald belang bij hebben. Al weet ik niet of Beekbergen of Orderbos er evenveel profijt van zal trekken. Het organiseren van de jeugd vind ik daarnaast wat anders dan proberen zo hoog mogelijk met je eerste elftal te spelen. In de tijd dat AGOVV en WSV op een hoog niveau voetbalden, had dat niets te maken met andere clubs. Dat kwam puur door eigen ambitie. Daar hebben bepaalde mensen keihard voor gewerkt.”

 

Als een van de weinige voetbalclubs in Apeldoorn kent de zondagtweedeklasser momenteel de luxe van een bloeiende jeugdafdeling. “Wij hebben de handen vol aan onszelf. We hebben bij Robur momenteel tussen de 600 en 650 spelende jeugdleden. Organisatorisch vergt dat enorm veel”, aldus Looijen.