Sport

DIAVO met grootste recreantenafdeling derde club in volleybalstad Apeldoorn: ‘Wij nu aantrekkelijk alternatief voor elk gewenst niveau’

DIO-Ugchelen en Primavo bundelen hun krachten en creëren met volleybalvereniging DIAVO een aantrekkelijk alternatief in volleybalstad Apeldoorn. Namens de besturen van de samenwerkende verenigingen zijn John Uiterweerd, voorzitter van de volleybaltak binnen omnivereniging DIO-Ugchelen en Be Schuitema (Primavo) dolgelukkig met de samensmelting.

Na uitgebreid onderzoek en raadpleging hebben de besturen en de leden van beide verenigingen massaal ingestemd om alle volleybalactiviteiten onder te brengen in een nieuwe volleybalvereniging, met de door de leden gekozen naam DIAVO. Met bijna 300 leden van 7 tot 99 jaar, wordt DIAVO qua ledenaantal de derde volleybalvereniging in Apeldoorn, met de grootste recreantenafdeling. “Het is feitelijk niets meer dan een logische stap, nadat we twintig jaar lang zonder eigen accommodatie trainden in dezelfde sporthal Zuiderpark. Al enkele jaren geleden hebben we over intensievere samenwerking de eerste gesprekken gevoerd. Nog in februari 2020, vlak voor de uitbraak van corona, hebben ledenbijeenkomsten plaatsgevonden waarbij we toestemming hebben gekregen om de verdere samenwerkingsopties te gaan onderzoeken.”

Maatwerk

Door de krachtenbundeling ontstaat een attractieve vereniging, want met veel speelniveaus en -avonden kunnen leden èn instromers op hun gewenste niveau spelen. Tegelijkertijd is de vereniging klein genoeg om maatwerk te leveren voor persoonlijke èn teamvoorkeuren. Binnen de vereniging staat plezier in volleyballen boven de hoogst mogelijke prestatie. Niet alleen de lijnteams, maar ook de overige teams in de competitie en recreanten hebben enthousiaste trainers, die vanuit de Technische Commissie begeleid worden. “De jeugd van 6 tot 12 jaar kan bij ons spelenderwijs volleybal leren door middel van Cool Moves Volley, waar elk jaar het spelletje wordt uitgebreid totdat je uiteindelijk ècht volleybal speelt. Daarna speel je volgens de spelregels van het volwassenenvolleybal, met oplopende nethoogtes, in de C- (12-13), B- (14-15) of A-jeugd (16-17 jaar). We willen die jeugdleden niet alleen actief werven, maar vervolgens ook met actief beleid zien te behouden voor de vereniging.”

Vergrijzing

Dit gezegd hebbende, was de samenwerking tussen DIO en Primavo ook nodig omdat beide verenigingen juist aan vergrijzing onderhevig waren. “Door de samenwerking met Primavo kunnen we de leden beter herschikken in kleinere teams. We hebben hierdoor al een paar gemengde teams kunnen samenstellen”, vertelt Uiterweerd. Beide mannen benadrukken overigens dat de samenwerking niet voortkomt uit een financieel noodlijdende situatie bij een van de verenigingen. “En ook bestuurlijk was het bij beide clubs dik in orde.”

Met het punt van vergrijzing komt ook meteen het probleem om de hoek piepen dat veelal samenwerking of een fusie van clubs in de weg staat. Uiterweerd en Schuitema knikken: “Ja, het emotionele aspect. Natuurlijk waren er ook bij ons een paar die hier niet zo gelukkig mee waren, maar uiteindelijk begrepen zij de noodzaak. Veel meer een issue bij DIO was dat het een omnivereniging betreft en dat dus slechts één tak daarvan ging aansluiten bij een andere club. Ik vind het bewonderenswaardig dat de andere afdelingen van DIO heel solidair hun goedkeuring gaven, terwijl liefst dertig procent van de leden nu een andere richting opgaat. Zij begrepen ook dat dit nodig was voor de toekomst van de sport!”

Betere teambezetting

Het duo wijst beginnende volleyballers nog even op de pluspunten van volleyballen bij DIAVO: “Wij trainen en spelen de competitiewedstrijden doordeweeks, dus je hebt het weekend tijd voor andere leuke dingen. De competitiewedstrijden speelden we afgelopen seizoen overigens onder de naam PRIMA2DIO, een werktitel die we hanteerden toen we – met goedvinden en zelfs hulp van de volleybalbond NeVoBo – reeds met samengestelde teams speelden. Deze constructie heeft ons geleerd dat de bezetting van de teams nu inderdaad beter is en dat spelers zich hierdoor ook meer ontplooien.”

Instroomklas

Hoewel achter de schermen in het najaar de nieuwe vereniging nog verder moet worden opgetuigd, komen alle teams in de competitie vanaf september al uit onder de nieuwe naam DIAVO, in nieuwe tenues. “Uiteraard zijn nieuwe leden ook zeer welkom om eerst vrijblijvend mee te trainen. In september start zelfs een instroomklas voor volwassen, ongeoefende volleyballers. Zonder enige volleybalervaring kun je bij ons toch goed terecht; je begint bij DIAVO vanaf ‘nul’ en wij brengen je vanzelf de basistechnieken en andere zaken bij. En dat allemaal in een heel relaxte sfeer. In de zomervakantie wordt daarnaast bij sv Orderbos het zomervolleybal gefaciliteerd, op gras- en beachvelden. Je ziet het, je kunt bij DIAVO alle kanten op.”

Geïnteresseerden voor meetrainen bij en/of sponsoring van (teams van) deze nieuwe vereniging kunnen contact opnemen met secretaris@diavo.nl.