Sport

De Olympische Spelen gaan bijna van start en deze Nederlanders zijn erbij

Over een paar dagen gaan de Olympische Winterspelen van start. TeamNL is met 42 sporters klaar om vanaf 4 februari te strijden voor de felbegeerde olympische plakken. Hierbij een overzicht van de volledige Nederlandse selectie.

Schaatsen
De Nederlandse schaatsploeg bestaat uit negen mannen en negen vrouwen. Eind december bepaalde een allesbeslissend olympisch kwalificatietoernooi in Thialf wie de achttien schaatsers zouden worden die namens TeamNL naar China gaan.

Voor de vrouwen zijn van de partij: Jutta Leerdam (500m en 1000m), Femke Kok (500 m), Michelle de Jong (500 m), Antoinette de Jong (1000m, 1500m, 3000m en ploegenachtervolging), Ireen Wüst (1000m, 1500m en ploegenachtervolging), Marijke Groenewoud (1500m en massastart), Carlijn Achtereekte (3000m), Irene Schouten (3000m, 5000m, massastart en ploegenachtervolging) en Sanne in ’t Hof (5000m).

Bij de mannen gaan deze mannen strijden voor het eremetaal: Thomas Krol (500m, 1000m en 1500m), Kai Verbij (500m en 1000m), Merijn Scheperkamp (500m), Hein Otterspeer (1000m), Kjeld Nuis (1500m), Marcel Bosker (1500m en ploegenachtervolging), Sven Kramer (5000m, ploegenachtervolging en massastart), Jorrit Bergsma (5000m, 10.000m en massastart), Patrick Roest 5000m, 10.000m en ploegenachtervolging).

Shorttrack
Bij het shorttrack zijn alle ogen gericht op Suzanne Schulting. De nummer één van de wereld pakte op de Olympische Spelen van Pyeonchang goud op de 1000 meter en is van plan om haar collectie in Peking flink uit te breiden. Schulting is echter niet de enige Nederlandse shorttracker van formaat. Nederland deed het dit jaar zo goed tijdens de wereldbekerwedstrijden dat voor het eerst in de geschiedenis het maximale aantal startplaatsen op de Spelen is veroverd. Daarom mag Nederland met vijf vrouwen en vijf mannen naar Beijing.

Vrouwen: Suzanne Schulting (500m, 1000m, 1500m en relay), Xandra Velzeboer (500m, 1000m, 1500m en relay), Selma Poutsma (500m, 1000m en relay), Yara van Kerkhof (relay) en Rianne de Vries (relay).

Mannen: Itzhak de Laat (500m, 1000m en relay), Jens van ’t Wout (500m, 1000m en relay), Sjinkie Knegt (1000m, 1500m en relay), Sven Roes (1500m en relay) en Dylan Hoogerwerf (500 meter en relay).

Skeleton
Kimberley Bos plaatste zich voor de tweede keer op rij voor de Olympische Spelen op het onderdeel skeleton. Nederland speelde nooit een rol van betekenis bij het skeleton, maar Kimberley Bos maakt in februari goede kans om geschiedenis te schrijven.

 

 

 

 

 

Snowboarden
Voor het onderdeel snowboarden gaan vier Nederlanders naar de Olympische Spelen: Glenn de Blois (snowboardcross), Melissa Peperkamp (slopestyle), Niek van der Velden (slopestyle) en de pas 17-jarige Michelle Dekker (foto) (parallelreuzenslalom).

Skiën
Bij het alpineskiën heeft zich voor het eerst sinds 1952 een Nederlandse sporter gekwalificeerd. Adriana Jelinkova wist zich begin dit jaar te plaatsen op de reuzenslalom, maar liep een dag later een blessure op. Inmiddels is Jelinkova hersteld en is ze klaar voor de spelen.

Maarten Meiners werd verrassend door NOC*NSF aangewezen om op de reuzenslalom in actie te komen. Meiners kwam niet in de buurt van de eisen van het sportkoepel, maar mag vanwege speciale omstandigheden toch nog China. NOC*NSF vindt dat de skiër geen eerlijke kans heeft gekregen. Skigebieden waren vanwege de coronapandemie niet toegankelijk voor buitenlanders en dus heeft Meiners de afgelopen twee seizoenen minder goed kunnen trainen dan veel concurrenten.

Kunstrijden
De 16-jarige Lindsay van Zundert is de eerste Nederlandse die deelneemt aan de Olympische Spelen op het onderdeel kunstrijden sinds 1976. NOC*NSF versoepelde de kwalificatie-eisen speciaal voor haar, omdat Van Zundert de enige serieuze Nederlandse kunstrijdster in jaren is.

Bobsleeën
Karlien Sleper doet in de monobob mee aan de Olympische Spelen. Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd in Sankt Moritz zorgde Sleper er met een twaalfde plek voor dat ze aan de eisen van het IOC en NOC*NSF voldeed. Sleper moest bij de beste zes van de het Wereldbeker-klassement staan om naar Peking te mogen.

De viermansbob van piloot Ivo de Bruin vocht haalde niet de kwalificatieronde, maar toch mag De Bruin met zijn ploeg naar Beijing. Ook voor hem is door NOC*NSF een uitzondering gemaakt, vanwege de vele beperkingen die het coronavirus veroorzaakte. De Bruin mag dus toch op 35-jarige leeftijd zijn debuut op de Olympische Spelen maken, vergezeld door remmers Janko en Jelen Francic, Stephan Huis in ’t Veld en Dennis Veenker. De Bruin zal uitkomen in zowel de tweemansbob als de viermansbob.

Bij biatlon, freestyle skiën, curling langlaufen, ijshockey, schansspringen (Sara Marita Kramer springt voor Oostenrijk) en de Noordse combinatie zijn er geen Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen.

Bron: TeamNL / Eurosport
Beeld: TeamNL