Sport

Csv’s eigen ‘Willem I’ hoopt op stunt tegen Willem II

APELDOORN – Niemand weet meer over de clubgeschiedenis van csv Apeldoorn dan Wim Tamboer. Van de 29 jaar waarin hij deel uitmaakt van de begeleidingsstaf van het eerste elftal, heeft de teammanager annex beheerder van het clubarchief alle hoogte- en dieptepunten op zijn harde schijf opgeslagen. De bekerwedstrijd tegen Willem II betekent voor de 58-jarige Apeldoorner het zoveelste highlight in zijn roodgele bestaan. “Misschien zit er wel een stuntje in”, hoopt csv’s eigen ‘Willem I’ dat zijn jongens woensdagavond boven zichzelf uitstijgen en verder bekeren ten koste van de Brabantse profs.

“We hebben al eens eerder aan de KNVB Beker meegedaan, in 2010 tegen Gemert. Toen was er nog geen kwalificatieronde. We spelen nu voor het eerst tegen een eredivisieclub. Natuurlijk leeft zoiets enorm. Hartstikke leuk om mee te maken. Zulke wedstrijden zetten de club op de kaart. Je komt op televisie en in de pers. Willem II staat er niet zo rooskleurig voor. Misschien heeft Patrick Jansen wel een fantastische dag en houdt hij er alles uit. Je weet het maar nooit. Ik ben ook erg benieuwd naar hoe druk het wordt”, kijkt Tamboer er al reikhalzend naar uit om daags na de bekerkraker in het Orderbos stapels krantenartikelen met lovende kritieken aan zijn archiefmappen te kunnen toevoegen.

 

In De Stentor gingen de verrichtingen van Apeldoorns hoogst spelende clubteam bij Zuidvogels vorige week volledig ten onder bij al het voetballende geweld uit Harderwijk, Putten en Zwolle. Het prominente bezoek uit Tilburg krijgt meer aandacht, zoveel staat al bij voorbaat vast. “Fox Sports komt uitzenden”, wijst Tamboer er op hoe de betaalzender csv beter in beeld brengt dan het lokale dagblad.

 

Sinds Glenn Helder de Apeldoornse hoofdklasser bij de loting voor de eerste ronde aan de Tilburgse eredivisionist koppelde, werpt een speciale taskforce zich binnen csv op de klus om het bekerduel in goede banen te leiden. Er komt nogal wat bij kijken voordat er woensdagavond een bal rolt in het Orderbos. Een logistieke operatie van jewelste. Zo moet er extra licht worden ‘ingehuurd’ omdat de sterkte van csv’s lichtinstallatie niet toereikend is. Bovendien moet de opvang en scheiding van de fans uit Apeldoorn en Tilburg goed geregeld worden. “Over dat soort zaken is overleg geweest met de politie, de gemeente en de tegenstander. Willem II brengt eigen stewards mee. Wij hebben wat stewards ingehuurd via PEC Zwolle en zetten verder eigen gecertificeerde mensen in.”

 

De voornaamste zorg van de teammanager zelf is dat de spelers zich optimaal kunnen voorbereiden op het bijzondere duel. Afwijkend gedrag gaat niemand vertonen, lacht Tamboer. “We gaan er lekker ontspannen naartoe leven. Het enige dat afwijkt van onze normale voorbereiding, is dat ik een andere ruimte moet zoeken voor de wedstrijdbespreking. Op de plek waar we altijd zitten, worden nu genodigden ontvangen. Maar daar komen we wel uit. Het is natuurlijk een voordeel dat we thuis spelen. Laatst tegen Quick ’20 waren de jongens ’s nachts pas om half één thuis.”

 

Wim Tamboer cijfert zichzelf weg in het belang van de club en het team. Hij zat jarenlang in het bestuur, fungeerde als grensrechter. Tsja, wat deed ‘mister csv’ eigenlijk niet? Ofschoon hij er geen cent wijzer van wordt, geven alle belevenissen en ontmoetingen in de loop der jaren Tamboer een gevoel van rijkdom. Zijn bezigheden voor zijn cluppie, de Apeldoornse voetbalfederatie én de KNVB maken Wim Tamboer tot een bevoorrecht mens.

 

“Ik heb zoveel meegemaakt. Het jaar in de Topklasse was een hoogtepunt. Degradaties waren dieptepunten. De gebeurtenissen op Koninginnedag in 2009 hadden een enorme impact. Of neem de veranderde opzet die de hele voetbalpiramide heeft doorgemaakt. En dan nu weer die KNVB Beker. Zelfs tegen Vroomshoopse Boys voetballen heeft wel wat. Ik zit veel in bestuurskamers. Het leuke is alle contacten die ik in de loop der jaren heb opgedaan. Ik heb geen invloed op wat op het veld gebeurt. Ik speel niet mee. Als teammanager moet ik zorgen dat de organisatie rond de wedstrijden goed verloopt. Ik mag geen storend effect zijn.”