Sport

Coolen Alterno kan Flamingo’s geen pootje lichten

APELDOORN – Flamingo’s staan erom bekend dat ze vaak op één poot overeind blijven. Ondanks die wetenschap slaagde Coolen Alterno er zaterdagavond niet in om de gelijknamige volleybalclub pootje te lichten. De Apeldoornse volleybalsters leken Flynth Flamingo’s Activia, zoals de volledige naam van de sterk in het Eredivisieseizoen gestarte promovendus uit Gennep luidt, na een 2-1 voorsprong in sets al op een haar na gevloerd te hebben. Toch bleven de bezoekers in de Alternohal overeind en pikten in de beslissende vijfde set zelfs de overwinning mee uit Apeldoorn.

Na winst in het tweede en derde speldeel leken ze juist zo goed op weg om de klus in vier sets te klaren. Toch moesten de meiden van coach Ali Moghaddasian genoegen nemen met één punt. In de presentatiegids van de Matense volleybalvereniging noemt de aan de Waleweingaarde teruggekeerde kampioenentrainer van 2014 meedoen om de prijzen ‘een reële doelstelling’. In samenwerking met de Full Force Sports Academy willen Moghaddasian en de zijnen in de nabije toekomst nieuwe paden inslaan. Door aanwijsbare oorzaken kan Coolen Alterno tot dusver nog niet op volle kracht toeslaan. De ambities houden na zes speeldagen geen gelijke tred met de realiteit.

Alleen tegen het Talentteam Papendal en Oskam Taurus pakten de Apeldoornsen de volle buit. Tegen Sliedrecht, Redbad Strikwerda’s Zwolle en bekerwinnaar Eurosped bleven de Alternodames punt- en kansloos. Niet alleen kost het bouwen aan een nieuw team tijd. Door het wegvallen van twee belangrijke pijlers onder het fundament, zoals Coolen Alterno in de voorbereiding op het seizoen met de blessures van Linda te Molder (gebroken middenhandsbeentje) en Annemiek te Beest (enkel) overkwam, lopen de constructiewerkzaamheden vertraging op. Ofwel in goed Nederlands: zoiets kost punten.

Zijn ploeg staat volop in de steigers en is nog niet in staat de besten volwaardig partij te bieden, constateerde Ali Moghaddasian zaterdagavond na afloop van de 2-3 nederlaag tegen Flynth Flamingo’s Activia. “Nadat wij de derde set hadden gewonnen, heb ik de ploeg gewaarschuwd. We speelden tegen een ploeg met veel ervaring, een ploeg die bleef vechten. Doordat wij niet scherp genoeg begonnen, kwamen we op achterstand. Dat gat konden we niet meer dichten. In die vijfde set wisselen we met een 8-7 voorsprong. Bij 11-11 gaat de side-out hun kant op. Wij hadden vooral moeite om hun nummer twee te stoppen. Hoe we het ook neerzetten, we hadden daar geen goed antwoord op. Dat is volleybal. Ook wij hebben fases gekend dat we ze aardig onder druk hadden. We moeten constanter worden. Vergelijk je het met de wedstrijd uit bij Eurosped, dan was het al op veel punten beter. Maar helaas niet goed genoeg om te winnen.”

De Amersfoorter bracht met Anna Mebus en Joëlle Vilé talenten binnen de lijnen die in de toekomst alleen maar beter kunnen worden. Bij het ontwikkelingsproces tot volwaardig eredivisiespeelster zijn groeistuipen ingecalculeerd. “Flamingo’s komt misschien uit de Topdivisie. Zij hebben wel veel speelsters met eredivisie-ervaring. Zij hebben pas één keer verloren. Wij spelen met een spelverdeelster die vandaag zeventien jaar is geworden en een diagonaalspeelster van negentien. Jong betekent dat je te maken hebt met golfbewegingen. Toch hebben wij in deze wedstrijd ook veel goede dingen gedaan”, vond Moghaddasian.

Alterno’s coach roeit met de riemen die hij heeft. “Ik wil niet steeds opnieuw die blessures als excuus gebruiken. De ploeg die er stond, heeft voldoende kwaliteit om ook van deze tegenstander te winnen. Ik heb Linda te Molder voor het eerst kort ingezet. Dat was op die momenten nodig, hoewel zij met haar gebroken hand eigenlijk nog niet kan spelen.”