Sport

Boeve kijkt vol trots terug op samenwerking met Boeve

APELDOORN – De erehaag van de spelers van csv Apeldoorn na de uitreiking van de kampioensschaal vormde een mooi gebaar richting de collega’s van ACV. De Assenaren verzekerden zich zaterdagmiddag op sportpark Orderbos van het kampioenschap in de Hoofdklasse B. Na de voorlaatste speeldag kunnen de achtervolgers de equipe uit de Drentse hoofdstad niet meer achterhalen. Dat de sterkste ploeg van de afdeling de handen mocht dichtknijpen met een gelijkspel in Apeldoorn, waren de kersverse kampioenen meteen na het verlossende fluitsignaal alweer vergeten.

Terwijl hij van een afstandje toekeek hoe uitgelaten spelers en supporters van ACV op het veld van csv Apeldoorn hun feestje vierden, maakte Maarten Boeve desgevraagd van zijn gevoelens geen geheim. “Jaloers.” Desondanks viel volgens de csv-aanvoerder op de titel van ACV weinig af te dingen. Al kwam de kersverse kampioen in zijn kampioenswedstrijd goed weg. Ondanks Van Schootens late 2-2 gelijkmaker waren Boeve c.s. minimaal gelijkwaardig geweest aan de kersverse kampioenen. “We legden een prima partij op de mat. Tegen de kampioen hadden we het betere van het spel. Met een beetje mazzel win je ‘m ook nog.”

 

Ongeacht dat er nog altijd een minieme kans bestaat dat csv bij een overwinning op de laatste speeldag in Urk aan de play-offs om promotie naar de derde divisie kan meedoen, kijkt csv’s captain nu al tevreden terug op het bijna afgelopen voetbaljaar. “We hebben een superseizoen gedraaid waarin we onszelf op sommige momenten misschien wel wat meer hadden kunnen belonen. Het is knap wat we hebben laten zien. Alleen door DOVO zijn we dit jaar twee keer weggespeeld. Zelf ben ik in november geopereerd aan mijn knie. Daardoor heb ik vier wedstrijden gemist. Ik ben blij dat het herstel goed verlopen is. Al met al had ik wat meer beslissend willen zijn, maar dat wil iedereen wel.”

 

“We hebben nog een mooi toetje, hè. Een vierde plaats zou al heel mooi zijn, maar we kunnen nog een prijs pakken”, duidde Boeve op de finale van de districtsbeker die de Apeldoornse Hoofdklasser op 20 mei op eigen veld tegen Sparta Nijkerk afwerkt.  Die eindstrijd biedt hem een uitgelezen kans om alsnog een blijvend persoonlijke stempel op het seizoen te drukken. Maar ook om trainer en vader Peter een tastbaar cadeau als afscheid te geven. “Dat verdient hij zeker.”

 

De twee seizoenen onder Boeve senior lieten in het Orderbos een onuitwisbare indruk achter, niet in het minst op zijn zoon. “Het is heel mooi om zoiets met je vader te beleven. Ik ben trots op hoe het gegaan is.”

 

Die gevoelens van trots blijken wederzijds, zo maakte de trainer zelf na de laatste reguliere thuiswedstrijd kenbaar. “Maarten was niet alleen mijn aanvoerder, maar ook een helper. Ook naar de club is hij heel belangrijk geweest in de stappen die we gezet hebben.”

 

Boeve senior verkeerde na de 2-2 tegen ACV sowieso in een stralend humeur. Alsof het al zijn laatste wedstrijd in csv-dienst betrof, stak de scheidende trainer de loftrompet op de spelers en stafleden met wie hij de afgelopen twee seizoenen samenwerkte . Assistent Ugur Yildirim, klankbord Dick Schneider, keeperstrainer Gerben Logtenberg, keeper Patrick Jansen, clubtopscorer Richard van Schooten. Op zijn geheel eigen bevlogen manier prees de 16-voudig international ieders inbreng. “Na die bekerfinale nemen we in besloten kring afscheid van elkaar. We hebben het met z’n allen gedaan.”

 

De lessen van leermeester Johan Cruijff, die de Uddelnaar tijdens hun gezamenlijke jaren bij Ajax aan het denken zette over de essentie van het spel, misten hun uitwerking niet. “Johans filosofie blijft geweldig. Je hebt gezien dat de visie die ik van hem heb meegekregen ook op Hoofdklasse-niveau uitvoerbaar is. We hebben enorm veel progressie geboekt.  Als team zijn we gegroeid. Hoewel je jezelf soms wat onbegrepen voelt, is het zoals Johan altijd zei: je begrijpt iets pas als je het doorhebt…”