Sport

Blauwen slagen er niet in om boven rode streep te komen

APELDOORN – Voor de Blauwen wordt het met de week moeilijker om boven de rode streep te komen. Nacompetitie en zelfs rechtstreekse degradatie uit de tweede klasse liggen, twee wedstrijden voor het einde, op de loer voor AGOVV. Wanneer het eenmaal tegenzit, dan zit het ook niet mee, zo bewees de 1-1 zaterdagmiddag tegen VRC. De scheidsrechter speelde een cruciale rol, maar was niet de enige verantwoordelijke voor het dure puntverlies. “Het had met de rust 3-0 voor ons moeten staan.”

Met een gezicht dat op onweer stond, verliet Lars Hoekman na het laatste fluitsignaal het veld. De AGOVV-aanvaller had alle reden om er zwaar de pest over in te hebben. Een 100 procent-penalty was hem in de slotfase van het belangrijke duel tegen de Veenendalers door de neus geboord door de overigens prima leidende scheidsrechter Huis in ’t Veld. AGOVV kreeg daarom niet waar het zo naar snakte.

 

Géén strafschop. Géén bevrijdend doelpunt. Géén overwinning die Hoekman en consorten zo dringend nodig hadden in hun verwoede strijd om het behoud van het tweedeklasseschap. “Die verdediger zat mis, waardoor ik kon doorlopen. Toen tikte de keeper mij aan. Als je er langs bent, waarom zul je dan gaan liggen?” reageerde de getorpedeerde AGOVV’er vol ongeloof. “Een zuivere penalty. Dit was gewoon heel slecht van de scheidsrechter. Maar laat ik er maar niet te veel over zeggen”, kostte het ook trainer Jerry Cooke zichtbaar moeite om geen onvertogen woorden over de lippen te laten glippen.

 

Toch lag het niet alleen aan de arbitrage dat de bezoekers een punt mochten meenemen naar huis. Dat VRC niet halverwege al op een onoverbrugbare achterstand stond, mochten de AGOVV’ers in de eerste plaats zichzelf aanrekenen. “De eerste helft hebben we ze overlopen. Maar we hadden het moeten afmaken. Ik had zelf die tweede moeten maken, dan hadden zij na de rust moeten komen. Met een gelijkspel schieten we niets op”, verzuchtte Hoekman, die er nochtans van overtuigd is dat AGOVV zich zal handhaven in de tweede klasse. “We kunnen alleen maar naar onszelf kijken. Het begint altijd bij jezelf. Maar het gaat goed komen. Zeker.”

 

Coach Cooke keek niet voor het eerst dit seizoen met gemengde gevoelens terug op een wedstrijd. Zoals wel vaker toonde zijn ploeg twee gezichten. “Door goed voetbal en individuele acties creëren we in de eerste helft kans op kans. Na de rust was het helemaal weg. We hebben het eerste half uur eigenlijk geen kans meer gehad en kregen ook een vervelende goal tegen. Het laatste kwartier kwamen we wat terug in de wedstrijd. En dan dat moment met Lars… Het past helemaal in het beeld van ons seizoen”, besefte Cooke dat het moeilijk zal worden de nacompetitie nog te ontlopen. “We staan drie punten achter op Lunteren en vier op Unicum. Theoretisch kunnen we die nog inhalen.”

 

Cooke juicht wel toe dat AGOVV samen met vv Dieren protest aantekent tegen de vreemde gang van zaken rond de straf die Blauw Geel ’55 vorige week kreeg wegens het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. De tuchtrechters van de KNVB gaven de Edenaren vijf punten in mindering. Ook moet Blauw Geel ’55 de op 25 maart gespeelde thuiswedstrijd tegen VIOS  (4-1 winst) deze week in Vaassen overspelen. AGOVV en vv Dieren, tegen wie Kamal Bendadi, de speler in kwestie, eveneens in actie kwam, gaan er niet mee akkoord dat hun Vaassense concurrent de kans krijgt de opgelopen schade ongedaan te maken. Bij een overwinning van VIOS komt de ploeg van de Apeldoornse trainer Maikel Amzand op gelijke hoogte met AGOVV.

 

“Fouten van Blauw Geel en de KNVB maken onze degradatiezorgen groter. Een concurrent van ons krijgt nota bene de kans op een extra wedstrijd. Dat lijkt nergens op. Wij kunnen als AGOVV niets doen aan wat er is gebeurd, maar worden er wel door gedupeerd”, plaatst de trainer vraagtekens bij de vreemde handelswijze van de voetbalbond.

 

De stand in de staart van de tweede klasse G is na zaterdag als volgt: 9. Unicum Lelystad 24-30, 10. Lunteren 24-29, 11. AGOVV 24-26, 12. VRC 24-24, 13. VIOS Vaassen 24-23, 14. Vv Dieren 24-20. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks, de nummers 11 en 12 spelen nacompetitie.