Sport

BikeSkilz maakt het bos al tien jaar veilig

APELDOORN – Vijf vrijwillige trainers van de Apeldoornse mountainbikeclub Bar End verzorgen al tien jaar hun BikeSkilz-trainingen. Sinds 2014 hebben ze bijna vijfhonderd beginnende en licht gevorderde mountainbikers geleerd om efficiënter, beter en veiliger te mountainbiken. Want iedereen kan fietsen, maar niet iedereen kan mountainbiken. Dat is hun motto en leidraad bij het samenstellen van de twee series van zeven trainingen die ze elk jaar geven.

André Poorterman en Paul de Bruijn raakten tien jaar geleden met elkaar in gesprek over alle fouten die je als beginnend mountainbiker maakt, waardoor je vaker van je fiets valt dan nodig is. Zo werd het idee geboren om nuttige mountainbiketips en -technieken te verzamelen en over te brengen aan andere mountainbikers. Al snel sloten trainers Peter de Ruiter, Casper Mulderij en Marco Dees aan. In de afgelopen tien jaar hebben zo’n vier- tot vijfhonderd cursisten de trainingscyclus doorlopen. Het bos is daarmee een stuk veiliger geworden. In de eerste plaats voor de cursisten zelf, maar ook voor de medebosgebruikers.

De BikeSkilz-trainingen vinden op zondagochtenden plaats vanuit de Bar End-locatie in sportpark Orderbos. Deelnemers leren de fijne kneepjes van klimmen, afdalen, bochtentechniek, hoe om te gaan met mul zand en drop offs, hun houding op de fiets, omgaan met obstakels enzovoort. Uiteindelijk leren ze technisch beter fietsen waardoor ze veiliger en gemakkelijker fietsen. Door hun verbeterde techniek en zelfvertrouwen hebben ze meer tijd om lekker om zich heen te kijken en te genieten van hun sport.

Behalve aan techniek wordt door de trainers ook aandacht besteed aan ethiek en aan de omgang met de andere gebruikers van het bos. Ruimte geven aan wandelaars, plastic afval dat je vindt oprapen en meenemen en benaderen van ruiters en hun paarden zijn belangrijke cursusonderdelen, die helpen om goed om te gaan met het bos en met iedereen die buiten recreëert.

De trainingen vinden plaats in een groep van ongeveer 25 cursisten en de sfeer is ongedwongen en gezellig. De volgende trainingscyclus van zeven zondagochtenden begint op zondag 17 maart. Uitgebreide informatie hierover is te vinden op de website van Bar End (www.bar-end.nl).