Sport

‘Bewegen goed voor zowel fysieke als mentale gesteldheid’

Dennis Licht: “Sportakkoord niet concreet genoeg.”

Alinda Fredriks: “Ook sociale aspect van sporten erg belangrijk.”

Hardloper en raadslid eensgezind over essentiële status sportsector.

APELDOORN – De Sportraad Apeldoorn kreeg de voorbije jaren sterk de indruk dat Politiek Apeldoorn sporten en bewegen meer als een vrijetijdsbesteding zag dan als een noodzakelijk ingrediënt voor een gezonder leven. Niels van Leeningen zegt namens de Sportraad: “Dat gezondheidsaspect is in coronatijd nog eens flink uitvergroot. Niet alleen in Apeldoorn staat de (sport)verenigingscultuur onder druk en kampen veel clubs met een vrijwilligerstekort. De Sportraad legt verbindingen en brengt samenwerking tot stand door actieve deelname in allerlei akkoorden en acht het hierbij noodzakelijk dat de politiek gaat aansluiten voor de komende vier jaar.”

In het kader van deze ambities werken de Sportraad Apeldoorn en Nieuwsblad Stedendriehoek de aankomende weken nauw samen. In een reeks artikelen komen prominente personen binnen de Apeldoornse sportwereld, lokale (top)sporters en sportwoordvoerders van de lokale politieke partijen aan het woord over diverse prikkelende stellingen. “Op deze manier hopen wij dat de politieke partijen zich uitspreken op het gebied van sport en dat dit nadrukkelijker op de agenda komt bij de partijen”, knikt Niels. “Uiteindelijk is het onze bedoeling dat een dergelijke aanloop gaat uitmonden in een groot Sportdebat vlak voor de Gemeenteraadsverkiezingen. Dit met alle politieke partijen én sportend Apeldoorn, zodat de stemmers op 16 maart met de juiste informatie in het kieshokje zullen staan.”

De stelling die we in de krant van vorige week poneerden, was: De sportsector moet als essentieel worden aangemerkt.

Zelfvertrouwen opbouwen
Voormalig topatleet Dennis Licht is duidelijk over het essentieel maken van de sportsector. “Sporten en bewegen is het investeren in en verbeteren van het immuunsysteem. Dat blijkt uit alle onderzoeken. En naast het fysieke aspect is het ook ontzettend belangrijk voor onze mentale gesteldheid. Je bouwt er bijvoorbeeld ook veel zelfvertrouwen mee op en het helpt in sociale zin. Alles wat ons kan helpen bij een gezondere leefstijl. Juist in deze tijd is dat zo belangrijk.” Hij vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de politiek niet méér doet met de sportsector. “Er moet veel meer autonomie komen voor ons als sporters en trainers. Het kan niet zijn dat mensen in pak beslissen. Dat moet meer neergelegd worden bij de deskundigen in het werkveld.”

Over de lokale sportwereld is Dennis wel behoorlijk tevreden. “We hebben in Apeldoorn fantastische accommodaties en mogelijkheden. Zowel voor top- als breedtesport. Ook in parken en op pleintjes zijn allerlei mogelijkheden. Ik mis alleen wel de activatie om te gaan bewegen. Maak het laagdrempeliger om lid te worden van een vereniging of om ergens anders bij aan te sluiten. En bied veel mogelijkheden op al die accommodaties, zowel overdag als ’s avonds. Daar kan de Apeldoornse politiek volgens mij meer in betekenen.” De meervoudig Nederlands kampioen hardlopen heeft het hierbij ook over het sportakkoord. “Als ik dat lees, is het niet concreet genoeg. En er moet meer focus komen. Kies eerst een beperkt aantal speerpunten. Zorg dat die geregeld worden en ga daarna pas verder met de volgende punten. Er wordt nu te veel gepraat en te weinig in daadwerkelijke actie omgezet. Ik ben heel benieuwd wat de politiek nu precies wil.”

Voor Dennis is het dus niet meer dan logisch dat de sport als essentiële sector wordt aangemerkt. “Vroeger was het vrijetijdsbesteding, maar dat is het inmiddels niet meer. In het onderwijs, in de zorg, op het werk en bij de vereniging, overal moet sport en bewegen terugkomen als onderdeel van de gezonde leefstijl. Het is belangrijk dat iedereen dat gaat inzien en dan gaan we een mooie toekomst tegemoet.”

Verwoed zwemster
Namens Politiek Apeldoorn zegt Alinda Fredriks, raadslid voor het CDA, dat haar ogen pas echt geopend werden tijdens de eerste lockdown. “Toen gingen ineens alle sportactiviteiten niet meer door en besefte ik pas dat sport en bewegen niet als essentieel werd beschouwd. Dat verbaasde mij ook, want het is zo goed voor het fysieke maar ook mentale aspect.” Haar fractie heeft sporten en bewegen overigens hoog in het vaandel staan, getuige natuurlijk vooral de enorme inzet op dat gebied van wethouder Nathan Stukker. “Het Sport- en Beweegakkoord in Apeldoorn is natuurlijk eveneens een belangrijke stap in de goede richting geweest. Ik zeg er wel bij dat de activatie tot bewegen niet per se vanuit de politiek moet komen, maar vanuit de hele samenleving.”

Wandelen en anderszins bewegen, veel mensen doen dat van nature al. Fredriks is zelf een verwoed zwemster. “Zo was ik regelmatig te vinden in het verwarmde buitenzwembad van Malkander en ook de Nieuwjaarsduik is wel aan mij besteed. Als gemeente moeten wij ook het buitensporten goed faciliteren, zoals ook schoolpleinen en andere buitenruimtes moeten uitnodigen tot bewegen. Het gezondheidsaspect speelt hierbij een voorname rol omdat je lekker even de zinnen kunt verzetten, maar daarnaast ook het sociale aspect: het contact met anderen.”

Zoals het CDA zich lokaal sterk maakt voor de sport, zoveel beter kan de partij dit landelijk nog doen, vindt Fredriks. “Voor de uitbraak van corona werd het nog te veel gezien als hobby en vrijetijdsbesteding, maar sporten en bewegen brengt mensen samen. We hebben tijdens de crisis kunnen ervaren hoe belangrijk het eigenlijk is en ja, ook daarom moet de sportsector voortaan als essentieel worden aangemerkt.”

door Niels van Leeningen en Marc Looijen