Sport

Beter bewegen met een hulpmiddel

APELDOORN – Op zaterdag 1 april wordt een gratis mobility clinic gegeven bij AV’34. Dit evenement is speciaal voor mensen met een fysieke handicap, die beter of sportiever willen bewegen met hun hulpmiddel. In Nederland dragen zo’n 35.000 mensen een orthese en bijna 10.000 mensen een beenprothese.

De clinic is voor iedereen van 5 tot 99 jaar met een fysieke handicap die zich kan voortbewegen zonder rolstoel, in het bijzonder voor mensen met een amputatie of spasme. Deelnemers kunnen ervaring opdoen om sportiever te bewegen met een hulpmiddel onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut of trainers die gespecialiseerd zijn in het sporten met een hulpmiddel. Er is een mogelijkheid om de relatief onbekende sport framerunning uit te proberen en voor prothesedragers om op een blade te lopen.

Mensen die voor het bewegen afhankelijk zijn van een hulpmiddel – bijvoorbeeld een prothese of orthese/spalk – voelen vaak een drempel om te gaan bewegen: een slechte fysieke conditie (te zwaar, weinig uithoudingsvermogen, pijn of ander fysiek ongemak); weinig zelfvertrouwen/vertrouwen in je lijf (angst om te vallen of een blessure op te lopen); niet weten hoe te beginnen met sporten, omdat je wat bijzondere begeleiding nodig hebt; niet weten welke sportmogelijkheden er zijn; een aangepast hulpmiddel voor het sporten is duur en wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

De mobility clinic is een initiatief van ProReva in Apeldoorn, in samenwerking met Accres, AV’34, Team Para Atletiek, Uniek Sporten, leveranciers, en andere partijen die vinden dat iedereen moet kunnen sporten, ongeacht een beperking. De organisatie wil deelnemers op een zo laagdrempelig mogelijke manier motiveren om in beweging te komen. “We verwachten van niemand om een sportprestatie te leveren. Zo is hardlopen absoluut geen must, wandelen mag ook. Zolang het maar comfortabeler en vertrouwder wordt om te bewegen. Deelname is gratis en we beloven de deelnemers een leuke en sportieve dag.”

Stuur voor vragen en aanmelding een e-mail naar academie@proreva.nl.