Sport

BEAT Cycling Club uniek concept

Door Mandy Hendriks

n

STEDENDRIEHOEK – Stel je voor: een wielervereniging met een eigen professionele wielerploeg, zoals je een voetbalvereniging hebt met een eerste elftal. Een plek waar je de supporter in jezelf naar boven kunt halen of lid kunt zijn om een betere fietser te worden. Dat is het idee achter BEAT Cycling Club. Het team van experts wil iets doen wat nog niet eerder is gedaan in de wielerwereld, namelijk een professionele wielerploeg bouwen op fundamenten van een club.

Geert Broekhuizen is een van de initiatiefnemers achter BEAT Cycling Club. Samen met het team van experts hebben zij afgelopen maart het concept aangekondigd en vanaf 11 november is BEAT Cycling Club officieel gelanceerd. “We zijn een club in oprichting”, vertelt Geert Broekhuizen. “Wat ons anders maakt, is dat wij niet afhankelijk willen zijn van sponsoren zoals de huidige topploegen.” Als de sponsorende bedrijven wegvallen, valt de ploeg ook. “Doordat 95% van het budget in handen is van de sponsoren, wordt de hele entiteit van de ploeg aangepast aan de sponsor.” Dit is iets wat ze bij BEAT niet willen. Zij willen een club bouwen met een eigen naam en identiteit. “De leden zijn de basis van de club. Wij geloven dat wij een uniek aanbod kunnen bieden richting de leden.” Kinderen, tieners, volwassenen en ouderen zijn daarin op termijn allemaal welkom.
“Mensen worden lid van een vereniging, omdat het een meerwaarde geeft”, vertelt Geert. “Wij gaan de wielerfans de sport van binnenuit laten volgen en gaan wielrenners begeleiden om een betere fietser te worden.” Daarnaast wil BEAT ook mensen samenbrengen. Met een profteam kunnen de supporters bijvoorbeeld meegenomen worden naar wedstrijden in het binnen- en buitenland, maar zij gaan ook trainingskampen organiseren voor de fietsende leden.

#RoadToBEAT
De initiatiefnemers van BEAT Cycling Club willen in de loop van 2017 de club echt oprichten. In 2018 willen zij de profploeg laten debuteren in het professionele wielerpeloton. Maar eerst zijn de experts de club nog aan het bouwen, via de #RoadToBEAT. “Mensen kunnen zich nu aansluiten bij onze beweging en meehelpen”, licht Geert toe. Daarbij krijgen de aankomende leden een ‘first edition’ clubshirt en worden ze op de hoogte gehouden van het avontuur via de website en social media. En om de aankomende leden nog meer te betrekken bij het proces, organiseert BEAT Cycling Club ook brainstormsessies en andere evenementen.

In de komende maanden zal moeten blijken of BEAT Cycling Club aanslaat. “Dat we een goed idee hebben blijkt uit het onderzoek dat we hebben gedaan en de wielrenners, bonden en mensen die we hebben gesproken.”
De plannen zijn erg ambitieus. “Maar je moet een ambitie hebben en je moet ergens naar toe werken”, vertelt Geert. “Ik geloof in ons plan en wij zijn super-enthousiast.” Voor meer informatie, kijk op https://www.beatcycling.club/