Sport

Basketbalsters Royal Eagles slaan vleugels verder uit

APELDOORN – The Eagles have landed. Goed beschouwd zetten de Royal Eagles vorig jaar al voet op Apeldoornse bodem. Met ingang van het huidige seizoen groeit de FSG Academy nóg meer uit tot broedplaats voor vrouwelijk basketbaltalent. Met de Omnisport Topsporthal als nieuw nest probeert het plaatselijke eredivisieteam de vleugels in de nabije toekomst steeds verder uit te slaan.

“We hoeven niet binnen nu en een jaar al landskampioen te worden. Op termijn willen we er wel graag naartoe groeien. We zitten nu in een opbouwsituatie. Alles wat we nu al winnen is mooi meegenomen.” De woorden van Remy de Wit laten weinig aan duidelijkheid te wensen over. ‘Athletic Director’ staat er op zijn visitekaartje. In die functie bemoeit de voormalig basketbalbondscoach zich op de FSG-campus aan de Laan van Westenenk uiteraard ook met waar FSG’s basketballende adelaars de komende jaren heenvliegen.

 

Met de komst van FSG kreeg Apeldoorn er plotsklaps eredivisiebasketbal bij. In hun tweede seizoen op ’s lands hoogste niveau doen de elitetroepen van de sportacademie er onder leiding van hun nieuwe coach Joost van Rangelrooy alles aan om verder vaste voet aan de grond te krijgen. “Onze speelsters zijn afkomstig uit het hele land. Daarnaast hebben we een speelster uit Canada (Danielle Boiago, red.). Zij is full-prof en doet er verder geen studie bij. Voor buitenlandse speelsters betekent basketballen in Nederland een step-up voor hun verdere carrière. Iedereen traint twee keer per dag en speelt hier 45 tot 50 wedstrijden.”

 

De Wit noemt het Apeldoornse opleidingscentrum een ideale broedplaats voor toekomstige hoogvliegers. In het U20-team dient de volgende Royal Eagles-lichting zich alweer aan. “Onze U20 heeft een heel jonge ploeg met een ongekende hoeveelheid talent. Er stromen zelfs al speelsters door. Van de negen speelsters in ons damesteam mogen er vier nog met de U20 meedoen.”

 

De keuze om hun thuiswedstrijden voortaan in de Topsporthal van Omnisport af te werken gebeurde weloverwogen. De beleidsbepalers aan de Laan van Westenenk kijken alvast voorzichtig verder dan alleen naar de nationale competitie. “Mede op verzoek van de gemeente zijn we naar Omnisport gegaan. Ook na goed overleg met Accres. De Mheenhal, waar we vorig seizoen speelden, is een prima hal. Absoluut niets mis mee. Alleen voldoet die hal internationaal niet aan de gestelde eisen.”

 

Door deelname aan de Eastern European Women’s Basketball League is FSG’s basketbaltak in meerdere opzichten grensverleggend bezig. In september deed de Apeldoornse EEWBL-debutant in het Letse Liepaja al waardevolle ervaring op tegen topteams uit Slowakije, Turkije en Zweden. In december en januari volgen in de Litouwse hoofdstad Vilnius en het Slowaakse Kosice de volgende toernooien. Als afsluiter mag het Apeldoornse publiek zich alvast opmaken voor Europees basketbal in Apeldoorn. “Dat gebeurt in februari in de vorm van een thuis- en een uitwedstrijd”, aldus FSG’s technische leider.

 

Tezamen met de reguliere duels uit de Basketball League en een in januari te houden Final Four kan de sportliefhebber ter plaatse, volgens De Wit, in de komende maanden veel kijkplezier beleven. “Wij hopen dat Apeldoorn het basketbal gaat omarmen. Wij hopen sowieso in heel sportend Apeldoorn meer mensen naar de velden en zalen te trekken. Maar zoiets heeft tijd nodig. Apeldoorn heeft echt alles om een enorme sportstad te zijn. Het verbaast mij dat er niet veel meer clubs op eredivisieniveau zitten.”

 

Het ligt vooralsnog niet in de lijn der verwachting dat er naast de beide basketbalteams en de zaalvoetballers van WSV in de toekomst meer Apeldoornse sportteams onder de vlag van de FSG gaan opereren, stelt De Wit. “In eerste instantie is dat niet onze corebusiness. Vanuit onze licentie moeten wij drie professionele teams hosten. Wij willen geen concurrent worden van de verenigingen. Wij kunnen wel een aanvulling betekenen. Voorwaarde is dat die verenigingen openstaan voor samenwerking, het gesprek en de feedback.”

 

Resterend competitieprogramma basketbalsters FSG/Royal Eagles, Basketball League – Poule A: za 14 okt Loon Lions (u), zo 22 okt CTO (t), zo 29 okt Amazone Utrecht Basketball (t), za 4 nov Solar systemen-Grasshoppers (u), za 18 nov CBV Binnenland (t), zo 26 nov Lekdetec.nl (t), zo 10 dec Loon Lions (t), di 12 dec Dozy BV Den Helder (u), za 16 dec CTO (u), za 23 dec Amazone Utrecht Basketball (u), 2018: za 6 jan Solar systemen-Grasshoppers (t), za 13 jan CBV Binnenland (u)