Sport

Bas Hellinga vertrekt bij Draisma Dynamo

APELDOORN – Draisma Dynamo moet voor komend seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. Bas Hellinga houdt het na drie seizoenen voor gezien bij de Apeldoornse volleybalgrootmacht. “Na 21 jaar als speler en coach in de eredivisie kies ik voor wat anders”, licht de 41-jarige Draisma Dynamo-coach zijn keuze om te stoppen kort toe.

De als docent biologie werkzame Hellinga wil zich na de play-offs volledig richten op zijn maatschappelijke loopbaan en zijn gezin. “Zoals het er nu voorstaat, stop ik voorlopig helemaal met volleybal. Ik denk wel dat het einde verhaal is, al weet je het natuurlijk nooit helemaal zeker”, houdt Hellinga een kleine slag om de arm dat hij wellicht in de toekomst ooit nog eens terugkeert in de volleybalsport. 

Peter de Vries betreurt Hellinga’s aankondiging. De voorzitter van de Stichting Topvolleybal Dynamo heeft tegelijkertijd begrip voor het besluit. “Het is jammer, maar het is voor Bas zelf denk ik ook wel een goede keuze. Het valt niet mee om het trainerschap te moeten combineren met een baan en een gezin met jonge kinderen, plus dat hij niet in Apeldoorn woont. We waren in gesprek over wat we volgend seizoen willen gaan doen. Hij heeft zelf de knoop doorgehakt. Ik kan alleen maar zeggen dat we drie jaar lang heel prettig hebben samengewerkt. Het enige dat er nog aan ontbreekt, is een prijs.”

Het bestuur van de Stichting Topvolleybal Dynamo beraadt zich momenteel over de opvolging van Bas Hellinga. Peter de Vries en de zijnen wegen de beschikbare opties tegen elkaar af. Binnen afzienbare tijd hoopt de voorzitter de naam van de nieuwe Draisma Dynamo-trainer bekend te kunnen maken. 

Play-offs eredivisie
Zowel de mannen van Draisma Dynamo als de vrouwen van Coolen Alterno beginnen deze week aan de play-offs. Draisma Dynamo begint de reeks wedstrijden in de kampioenspoule op woensdag 21 februari uit in Houten bij kersvers bekerwinnaar Taurus, dat zondag in de nationale bekerfinale voor een daverende verrassing zorgde door regerend landskampioen en titelhouder Lycurgus te verslaan. 

De Alternodames, bij wie hoofdsponsor Coolen er na vier seizoenen een punt achter zet, beginnen hun titelrace op dezelfde avond met een thuiswedstrijd. In de eigen Alternohal neemt het team van coach Ali Moghaddasian het op tegen het als tweede in de reguliere competitie geëindigde VC Sneek. Het duel aan de Waleweingaarde begint om 19.30 uur.

De ploegen die als eerste en tweede eindigen in de kampioenspoule beslissen in een best-of-five serie in de play-off finale wie er in 2018 landskampioen in het volleybal wordt.