Sport

AV’34 zet startblokken al klaar op gerenoveerde baan

APELDOORN – Wanneer alles volgens plan verloopt, is de klus eind deze week geklaard. Nauwelijks vijf maanden nadat de eerste spade in de grond ging, ligt er in het Orderbos een gerenoveerde piste om u tegen te zeggen. AV’34 kan voorlopig weer even uit de voeten. Niet gehinderd door enig chauvinisme noemen de vervaardigers het al vol trots de mooiste atletiekbaan van Nederland. Met door een app te bedienen ledverlichting rond de baan kent de Apeldoornse atletiekvereniging nationaal gezien zelfs een primeur.

Wim van Beek wil desgevraagd zijn licht wel laten schijnen over het nieuwe visitekaartje dat het plaatselijke sportlandschap eerdaags verfraait. Van Beek was voorzitter toen de Apeldoornse atletiekvereniging aan het begin van de jaren negentig haar toenmalige gravelbaan in het Orderbos verving door een kunststofbaan. In zekere zin herhaalt de geschiedenis zich. Al haast de nestor van de lokale atletieksport te vermelden dat hij geen leiding meer geeft aan de club. Interim-voorzitter Roel Visser en projectleider Gerrit Pothoven trekken de kar. Bijgestaan door een heel legertje vrijwilligers en de professionals van aannemer CSC verdienen zij alle credits voor wat er verrijst. Ere wie ere toekomt.

 

De oud-voorzitter zelf kijkt tevreden toe hoe de gerenoveerde baan z’n voltooiing nadert. Andere tijden, andere banen.  Andere prijskaartjes ook, zo constateert het erelid van AV’34. “Het procedé is heel anders. Destijds werden er bijvoorbeeld drie lagen zoab en drie lagen kunststof opgelegd, nu is er sprake van slechts één laag. Als ik me goed herinner kostte die eerste baan iets van 1,2 miljoen. In guldens. Daarvan hebben wij als vereniging iets van twee ton bij elkaar geschraapt. Nu is het met geleend geld gefinancierd.”

 

Zowel in 1990 als nu zijn de investeringen elke cent waard, constateert de toenmalige wegbereider. “Op onze oude gravelbaan konden we ’s winters bijna nooit trainen. Door die eerste kunststofbaan is het ledental gestegen. AV ’34 heeft nu ruim duizend leden. Kunststofbanen gaan in de regel zo’n 25 jaar mee. Onze vorige baan heeft er 27 jaar gelegen. Als je met duizend man zeven dagen per week op zo’n baan staat, krijg je natuurlijk wel wat slijtageplekken. Daarnaast ligt de baan hier midden in het bos. Je hebt te maken met veel bladafval.  Maar als je kijkt naar de hele renovatie, dan is alles redelijk snel verlopen. Vergeet niet dat de baan er helemaal af én uit is geweest. Als alles klaar is, kan er nóg meer getraind worden dan voorheen. Ook gebruikers naast AV’34 zelf kunnen er dan nóg meer gebruik van maken.”  

 

Van Beek verleent de piste zelfs het predicaat ‘Europees-niveau waardig’. Met tien ‘looplanen’ en de nieuwste snufjes is het Orderbos perfect geoutilleerd om te fungeren als podium voor grote wedstrijden. Nu wil de man die al sinds jaar en dag belast is met de organisatie van het NK-indoor in Omnisport er niet te ver op vooruit lopen, Van Beek acht het zeker niet ondenkbeeldig dat Apeldoorn over een x-aantal jaren ook het NK-outdoor binnensleept. “Dat komt vanzelf wel. Je zou zelfs landenwedstrijden kunnen houden op deze baan.”

 

AV’34 kan de startblokken in elk geval vast klaarzetten voor de eigen leden. Op zaterdag 30 september staat de officiële opening van de gerenoveerde atletiekbaan gepland. Wim van Beek is ervan overtuigd dat iedere atleet het verschil meteen gaat merken dat de nieuwe, zachtere ondergrond maakt. “Ze gaan erover vliegen. Iedereen gaat op deze baan persoonlijke records verbeteren.”