Sport

Apeldoorns karttalent op alle fronten een snelheidsduivel

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

APELDOORN – Hij is inmiddels hard op weg nog grotere, mooiere doelen te bereiken. Toch glunderde Juste Mulder op het podium toen hij werd gehuldigd voor zijn titel in het Nederlands kampioenschap Parolin Rocky van vorig jaar. In Venray kreeg de tienjarige snelheidsduivel uit Apeldoorn de fraaie winnaarsbokaal in de handen gedrukt. Ondertussen laat hij in het NK Mini Junioren en het IAME Benelux-kampioenschap overtuigend zien dat hij veel talent heeft. 

“Ik denk dat het de mooiste beker is die ik ooit gewonnen heb”, zegt Juste met een brede lach op zijn gezicht. “Het is wel raar dat ik die beker nu pas krijg. Ik had nu wat minder het kampioensgevoel, want het is best wel laat. Het is bijna een half jaar geleden.” Toch is dat eenvoudig te verklaren. De organisatie van het NK kon aan het eind van het seizoen, november vorig jaar, geen huldiging houden vanwege corona. Daarom koos ze voor een beter moment. En dat was in de feestzaal van Hotel Asteria in Venray.

Snelste tijd
Natuurlijk geniet Juste van de aandacht die hij krijgt als Nederlands kampioen. Tegelijkertijd kijkt hij graag vooruit. Hij komt dit seizoen uit in de prestigieuze Mini Junioren-klasse en het IAME Benelux-kampioenschap. “Dit jaar is een leerjaar, want het is nogal een overstap. Het rijdt anders. Ik rijd met twee verschillende motoren en ik had nog nooit met regenbanden gereden. Maar het gaat lekker.” Dat kun je wel zeggen. Zeker ook voor wat betreft het rijden met regenbanden, zo liet hij onlangs zien tijdens het NK in Strijen. “Het ging regenen en ook al had ik nog nooit op regenbanden gereden, toch reed ik de snelste tijd.” Na drie ronden staat hij zowaar tweede in het kampioenschap. Want behalve in Strijen verkeerde hij ook tijdens de tweede ronde in Spa in opperbeste vorm. “Ik won beide races en won zo het dagklassement”, zegt Juste triomfantelijk. “Vorig jaar was ik ook supersnel in Spa. Ik vind het ook een heel leuke baan. Het is gewoon mijn baan.”

Snel onder controle
Hoe kan het? Overstappen van de viertaktkarts van de Parolin Rocky naar de tweetaktkarts van de supercompetitieve Mini Junioren en dan meteen winnen? “Ik rem heel laat bij alle bochten”, aldus de talentvolle Gelderlander. “Ik train ook best veel. En als ik iets nieuws doe heb ik het meestal snel onder controle.”

Dat belooft nog wat voor de rest van het seizoen. Zijn volgende race is de vierde ronde van het NK in Venray. Daarna rijdt Juste de tweede ronde van het IAME Benelux-kampioenschap. Die wordt eind deze maand gehouden op het circuit van Genk in België. De komende weken gaat hij op beide banen trainen. De baan in Venray wil hij graag nog beter leren kennen. “In Venray heb ik één keer een clubwedstrijd in de IAME gereden”, legt hij uit. “Maar die heb ik toen wel gewonnen. Ik vind het een heel leuke baan. Omdat-ie lang is en mooie bochten heeft.”

Voor het NK hoopt hij in de top drie te kunnen eindigen. “Voor de Benelux weet ik nog niet precies hoe ver ik kan komen. We zijn in Mariembourg en Ostricourt geweest. Daar heb ik in de top tien gekwalificeerd. Ons doel aan het begin van het seizoen was in beide kampioenschappen de top vijftien halen. Voor het NK hebben we dat doel meteen flink kunnen bijstellen. In de Benelux hebben we het bijgesteld naar de top tien.”

Snel door de bochten
Gevraagd naar wat hij de leukste klasse vindt, moet Juste even nadenken. En dan: “Ik denk dat ik de Mini Junioren de leukste vind. Dat is moeilijk uit te leggen. Hij trekt wat beter op en je kunt er wat sneller mee door de bochten dan met een IAME-motor. Die is weer sneller op het rechte stuk, maar ik vind het leuk als je supersnel door de bochten kan.” Eén ding staat vast: het doet er niet toe in welke kart hij rijdt, snel is Juste toch wel…

Foto’s: Bas Kaligis/RaceXpress.nl