Sport

Apeldoorns karttalent na bloedstollende strijd Nederlands kampioen

Juste Mulder heeft zich op sensationele wijze gekroond tot Nederlands kampioen. Het 10-jarige karttalent uit Apeldoorn was dit jaar de sterkste in de Parolin Rocky-klasse van Chrono Karting. De ontknoping van het kampioenschap op de kartbaan van Spa zou zo een scènario voor een goede film kunnen zijn.

“Voor de laatste race dacht ik dat het niet meer kon”, zei een verbaasde Juste na afloop, nadat hij een ereronde met de Nederlandse vlag had mogen rijden. Voor de laatste wedstrijd dachten de rijders van PdB Karting, Juste, Jelle Louwsma en Eva Dorrestijn, dat Eva het kampioenschap al binnen had. Juste en Jelle hadden op de kartbaan naast het Belgische F1-circuit beiden een race gewonnen en waren een keer tweede geworden. De twee karters dachten dat alleen de dagzege nog op het spel stond en dat leverde een schitterende slotrace op. Veelvuldig wisselden de twee van positie. Tot verbazing van iedereen mocht Juste de ronde met de Nederlandse vlag rijden, het teken dat hij Nederlands kampioen was geworden.

Van rekenfout naar winnaar
Het team bleek een rekenfout gemaakt te hebben. Juste en Eva eindigden in punten gelijk en hadden beiden evenveel eerste en tweede plaatsen. Het werd uiteindelijk beslist door het aantal derde plaatsen. “Ik kreeg opeens die vlag na afloop van de race”, vertelt Juste. “Ik dacht eigenlijk dat het niet meer kon, maar blijkbaar kon het nog wel. Ik dacht dat ik alleen met Jelle moest strijden voor de dagzege en dan tweede zou worden in het Nederlands kampioenschap. Als Jelle die laatste race had gewonnen, was Eva kampioen geweest. Het was echt heel spannend. Als ik voorafgaand aan de laatste race had geweten dat ik nog kampioen kon worden, was het misschien wel heel anders afgelopen.”

Juste vertelt met een grote glimlach over de drie races op de natte kartbaan in Spa. “Het ging de hele dag echt heel erg goed. Jelle en ik konden telkens wegrijden bij de rest van het veld. In de eerste race kwam Jelle me in de laatste bocht nog voorbij. Toen dacht ik wel even ‘shit’. De tweede race heb ik hem wel achter me kunnen houden. In de derde race wisselden we meerdere keren van positie. Ik kon even een gaatje slaan, maar hij wist weer terug te komen. In de laatste ronde haalde hij me bijna in, maar deze keer kon ik toch voorblijven. En achteraf was dat maar goed ook, anders was ik geen kampioen geweest.”
De kartbaan in Spa valt bij alle karters goed in de smaak. “Ik vind de baan heel leuk. Ik had hier nog nooit gereden, alleen vorige week bij de training. Het is een baan met veel bochten die je snel kunt nemen. De baan gaat steeds omhoog en omlaag en dat maakt het heel leuk. Vooral de kombocht en de laatste chicane zijn heel leuk.”

Vader Gerard Mulder was net zo verbaasd als Juste zelf. “We hadden het totaal niet meer verwacht, maar blijkbaar hebben we in de tent niet goed gerekend. We hadden ons er eigenlijk al bij neergelegd dat Juste tweede of derde zou worden in het kampioenschap. Ik stond al te wachten in het parc fermé, maar hij kwam niet. Toen zei iemand ‘daar rijdt je zoon met de Nederlandse vlag’. Ik ben snel naar de baan gerend. In één woord: bizar! Je gaat het weekend in met de hoop dat hij nog kampioen kon worden, maar we wisten ook dat Jelle maar 8 punten achter Juste stond. Ook Jelle had nog kampioen kunnen worden. Jelle en Juste reden geweldige races. Vooral die derde race was zo’n gave race. We waren niet meer met het kampioenschap bezig. Dat was in onze ogen niet meer haalbaar. We waren alleen bezig met het dagklassement. Het was zo’n gave battle, met zijn tweeën gingen ze naast elkaar door de chicane, maar ze hebben elkaar wel laten leven. Het was ook heel fair racen. Heel gaaf!”

Foto: Mitchell Koolen/RaceXpress.nl