Sport

Apeldoorns echtpaar gaat Berghaus in Oostenrijk sfeervol aankleden voor EK-wedstrijd: ‘Bij overwinning van Oranje strooien wij met borrelplankjes!’

Bert en Linda van de Kamp voor hun Berghaus, tegen het decor van de nationale vlaggen van Nederland en Oostenrijk.

Ruim een jaar geleden, op 1 februari 2020, werd het Apeldoornse echtpaar Bert (54) en Linda (57) van de Kamp officieel eigenaar van Berghaus Weissbriach, een Bed & Breakfast met twee kamers en twee appartementen, in het gelijknamige dorp in Karinthië. Hun Oostenrijkse droom kwam daarmee uit, maar ruim een maand later brak de coronapandemie uit. Wég droom. Of toch niet? “Nee, we konden geen gasten ontvangen. Maar ja, het gaf ons wel de gelegenheid om de verbouwing die twee jaar zou gaan duren, in één jaar af te ronden!”

En met de huidige versoepelingen rond het coronavirus, ook in Oostenrijk, staat het stel paraat om in de periode van het EK voetbal een ‘huiskamer’ te zijn voor voetballiefhebbers uit zowel Oostenrijk als Nederland. “Voetbal leeft hier enorm hoor”, zegt Bert. “Dus wanneer Nederland en Oostenrijk elkaar treffen op het Europees Kampioenschap, op donderdag 17 juni om 21.00 uur, hopen we hier een gezellig samenzijn te kunnen organiseren. Misschien wel buiten, coronaproof, met een groot scherm.”

Prachtig gebied

De zomermaanden juli en augustus van vorig jaar waren het echtpaar nog gunstig gezind, omdat op dat moment versoepelingen golden na de eerste coronagolf. Maar kort daarna moesten ze weer sluiten. “En dat terwijl we aan iedereen wilden laten zien welk prachtig gebied we gekozen hebben. Echt voor de sportievelingen, die we zelf ook zijn, met ski- en langlaufpistes in de achtertuin, hiking trails naast de deur, geweldige motorpassen om de hoek, de bekende Weissensee met in de winter elk jaar de alternatieve Elfstedentocht en de Pressegger see – het warmste bad van Karinthië – op nog geen 15 kilometer van ons vandaan.” Weissbriach telt niet meer dan 700 inwoners, maar is een populair skigebied. “Er ligt altijd sneeuw en wanneer de zon schijnt is het meteen behaaglijk warm. Dit gebied, het Gitschtal, telt jaarlijks zelfs de meeste zonuren van heel Oostenrijk.”

Bert en Linda zijn geen reguliere voetbalkijkers, maar wanneer het Nederlands elftal aan een groot toernooi deelneemt, zijn ze altijd van de partij. “Eerlijk gezegd zijn onze vier kinderen meer met het voetbal bezig dan wij, maar de EK’s en WK’s volgen wij ook op de voet. Zeker wanneer de kwartfinales, halve finales en finale aan de beurt zijn. Maar nu treft Oranje Oostenrijk al in de groepsfase en gaan we op 17 juni een leuk voetbalsfeertje creëren met een fraaie aankleding en sowieso de nationale vlaggen van beide landen. We houden immers enorm van gezelligheid.”

Wandeling of fietstocht

En die gezelligheid hebben de Apeldoorners in hun Berghaus gebracht, want de vorige eigenaar, een Brit, had er nog maar bar weinig energie in gestoken. “Binnen oogde alles gedateerd, buiten was alles verwaarloosd. Die man wilde er gewoon graag van af, maar had niet de moeite genomen om het goed verkoopbaar achter te laten. Daar moesten wij dus even doorheen kijken, maar dat lukte prima, want ons vielen ook meteen de schitterende vergezichten op. De prachtige natuur, de rust, de eindeloze mogelijkheden voor een heerlijke wandeling of fietstocht in de omgeving. En ook met de auto zijn er legio mogelijkheden; we zitten niet ver van Klagenfurt, Salzburg en Villach en in nauwelijks tien minuten rijd je Italië binnen. Ook is Slovenië dichtbij. We hebben zelf ook nog lang niet alles kunnen zien, daarvoor waren we te druk met het opknappen van ons Berghaus.”

Wie bij Bert en Linda een boeking afsluit, is verzekerd van een warm welkom. “We runnen een B&B, maar zijn heel flexibel. Naast het ontbijt ontvangen we je met een ‘aankomstmaaltijd’. Verder geven we één keer per week een barbecue en verrassen we onze gasten met zelfgemaakte pizza’s. Voor de lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek hebben we bovendien een feestelijke aanbieding, mits het Nederlands elftal de wedstrijd tegen Oostenrijk winnend afsluit. Wie dan een verblijf bij ons boekt, krijgt een goed gevuld borrelplankje cadeau!” Het echtpaar twijfelt er overigens niet aan dat Oranje dit duel inderdaad gaat winnen: Linda verwacht een 3-1 zege, Bert houdt het op 3-2.

Schamele oogst

De deplorabele EK-geschiedenis van Oostenrijk biedt ook geen houvast voor een betere afloop voor het wintersportland. Het plaatste zich tot dusver alleen voor de Europese toernooien van 2008 en 2016, maar won nooit (!) een EK-wedstrijd. In 2008 was Oostenrijk slechts gekwalificeerd als mede-organiserend land – samen met Zwitserland – en speelde men één keer gelijk tegenover twee nederlagen. Dat was tevens de schamele oogst van 2016 in Frankrijk. Elke zege op het komende toernooi betekent dus meteen het succesvolste EK ooit.

De wereldkampioenschappen verliepen overigens niet veel beter. Ereplaatsen waren er alleen op de WK’s van 1934 (vierde plek) en 1954 (derde). In de beginjaren 30 maakte het legendarische Wunderteam op wereldschaal furore, met als uithangbord spits Matthias Sindelar, die algemeen wordt beschouwd als de beste Oostenrijkse voetballer aller tijden. Dat er negentig jaar later nog steeds vol ontzag en nostalgie over die ploeg gesproken wordt zegt veel, zo niet alles, over de huidige staat van het Oostenrijkse voetbal.

En ja, heeft Nederland dan straks op 17 juni inderdaad gezegevierd, dan rest de lezer niets anders meer dan het beloofde borrelplankje te gaan ophalen en nuttigen bij de Van de Kampjes in Karinthië. Neem alvast een kijkje in de kamers en de schitterende omgeving op hun website www.berghaus-weissbriach.com