Sport

Apeldoorner Levi heeft totale controle over de controller

Levi de Weerd (uiterst links) poseert met het e-sportteam van oprichter Ruud Gullit.

door Ingmar Engel

Apeldoorner Levi de Weerd heeft vorige week als eerste Nederlander ooit een Europees kwalificatietoernooi FIFA gewonnen. In de finale wist hij in twee wedstrijden een gerenommeerde Britse E-sporter te verslaan. Hierdoor maakt hij kans om Europa te vertegenwoordigen tijdens de wereldkampioenschappen.

E-sporten is enorm gegroeid de afgelopen jaren. Het gamen in competitievorm is tegenwoordig een beroep, en er gaat een hoop geld in om. FIFA is een online voetbalspel en organiseert regelmatig grote toernooien.

De Weerd is één van de grootste FIFA-talenten in Nederland en wist in het Europese toernooi door te dringen tot de finale. In die eindstrijd trof hij “Hashtag Tom” Leese, die wordt gezien als een van de beste e-sporters ter wereld. De finale werd beslist over twee wedstrijden, maar na de eerste wedstrijd leek de overwinning al ver weg voor de 16-jarige Apeldoorner. Hij verloor de eerste krachtmeting met duidelijke cijfers: 3-1. “Na de eerste wedstrijd wist ik dat het lastig ging worden, maar ik ging de tweede wedstrijd in met het idee dat ik niks meer te verliezen had en dat de druk volledig bij mijn tegenstander lag”, aldus Levi. In de tweede wedstrijd was hij echter tot het onmogelijke in staat en stond er na negentig digitale minuten een 4-0 voorsprong op het scorebord. Hierdoor kwam de totale stand over twee wedstrijden neer op 5-3 in het voordeel van Levi. Een heel bijzondere overwinning, ook omdat hij de eerste Nederlander is die zo’n mondiaal toernooi weet te winnen. De Weerd kan het gevoel na afloop maar lastig bevatten: “Het moment was niet te omschrijven, de adrenaline en spanning van de wedstrijd kwamen er allemaal uit.”

Levi is al gegarandeerd van een plek in de play-off voor het WK. Hij won namelijk één van de vijf kwalificatietoernooien van Europa. Deze play-off wedstrijden vinden plaats in juni of juli, waaruit zal blijken wie er mogen deelnemen aan het WK. In ieder continent wordt momenteel gestreden voor een plek bij het kampioenschap. Wie weet zien we de Apeldoornse e-sporter daar wel terug.

De tiener staat onder contract bij een e-sportteam dat opgericht is door een voetballegende van weleer, Ruud Gullit. Hij speelt zijn wedstrijden in de Nederlandse e-divisie voor Vitesse uit Arnhem, waarmee hij vorig jaar nipt tweede werd achter Ajax. Het doel van Levi is wel om het WK te halen, en daar gaat hij ook alles aan doen. “Het is jammer dat de meeste toernooien nu niet worden gespeeld op locatie: normaal zijn de toernooien in steden als Singapore, Atlanta of Parijs. Dat lijkt mij een heel mooie ervaring.” Gelukkig voor Levi is het wereldkampioenschap sowieso wel op locatie; mocht hij tot het toernooi doordringen kan hij dit zelf ervaren. Voor het toernooi was hij een aantal weken lang wel 3 tot 4 uur per dag aan het trainen op het spel, en werkte hij samen met zijn coach ook plannen en tactieken uit. “Maar het is niet dat ik altijd zo veel speel, ik heb FIFA bijvoorbeeld na het toernooi twee dagen helemaal niet aangeraakt!”