Sport

‘Apeldoorn staat garant voor mooi sfeertje’

APELDOORN – Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In Nieuwsblad Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel.

Het vraagt nogal wat, het organiseren van een wereldkampioenschap volleybal. Beschikken over uitstekende accommodaties is uiteraard een voorwaarde en niet voor het eerst werd bij een bid van de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) Apeldoorn ingebracht als een van de speelsteden. Een garantie voor succes, weet toernooidirecteur Manon Nummerdor-Flier.

Manon Nummerdor-Flier kijkt uit naar duels in Omnisport

Omnisport is na de opening in 2008 snel een begrip geworden in de Nederlandse sportwereld en daarbuiten. Naast grote wielerevenementen en atletiek is het ook voor volleybalwedstrijden een geschikte arena. De World League Mannen deed Apeldoorn aan in 2010 en 2013. In 2017, 2018 en 2019 kwam daar ook nog eens de World Grand Prix (vanaf 2018 Volleyball Nations League) bij, de jaarlijkse intercontinentale landencompetitie voor nationale vrouwenteams. Maar Apeldoorn en Omnisport waren ook host van de Europese kampioenschappen in 2015 (vrouwen) en 2019 (mannen).

Intieme hal
Het WK wordt weer een nieuw hoogtepunt. Manon Nummerdor-Flier was zelf nog international toen de volleybaldames in 2015 tweede werden op het EK. De poulewedstrijden werden in Apeldoorn gespeeld. “Omnisport is een fijne hal om in te spelen. Heel sfeervol met goed licht. Niet te fel en als ik me goed herinner hadden we een donkere achtergrond. Het publiek zit door de extra tribunes ook dicht op het veld, dat maakt het intiemer. En toch heb je het idee dat je in een groot stadion speelt. Zeker als op de tribunes van de wielerbaan ook nu publiek zit.”

Extra energie
Nummerdor-Flier vormt met Bas van de Goor de toernooidirectie van het WK vrouwen in september/oktober. Met haar verleden als een van de langst dienende internationals van Nederland, weet ze heel goed hoe belangrijk het publiek kan zijn bij het leveren van prestaties. “Dat begint al bij de opkomst. Wij liepen bij het betreden van de hal altijd tussen het publiek door. Als het dan al bruist, geeft dat extra energie.”

Focus
“Wanneer het publiek van zich liet horen, voelde je als speelster ook meer het belang van de wedstrijd. Hoewel je je ook wel een beetje van de omgeving probeert af te sluiten. Ik wist altijd wel waar mijn vrienden en familie zaten, maar kreeg eigenlijk alleen maar het geluid mee. Ik was er niet zo mee bezig en meer gefocust op de wedstrijd. Het Oranjepubliek is altijd heel enthousiast en staat echt achter de volleybaldames. Daar zullen ze zeker steun aan hebben. In combinatie met de muziek en een dj verwacht ik in Apeldoorn een heel mooi sfeertje bij de wedstrijden van Nederland.”