Sport

Apeldoorn Cup moet een feest blijven voor alle clubs

APELDOORN – Het heeft er vaak schijn van dat Apeldoornse voetbalclubs liever tégen elkaar voetballen dan mét elkaar. Ondanks dat de recent gehouden Apeldoorn Cup weer eens liet zien hoe scheef de onderlinge verhoudingen op en naast het veld soms liggen, weerhoudt het de organisatoren er niet van pogingen te blijven ondernemen om de buren vriendschappelijk met elkaar te laten omgaan. “Wij willen in elk geval proberen om elke club binnen de stad Apeldoorn zover te krijgen dat ze volgend jaar meedoen.”

Bernard de Vries en Wout van Zoeren blijven alles doen wat binnen hun macht ligt om ‘Apeldoorns finest’ te verenigen. Om de neuzen wat meer in eenzelfde richting te krijgen. Om in goede harmonie het algehele peil van het lokale voetbal te verhogen. Een bijzonder nobel streven. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek afgelopen week maar weer eens. Met vertegenwoordigers van AGOVV en WSV zat het duo om de tafel, om de kou wat uit de lucht te halen die bij de recente Apeldoorn Cup tussen beide clubs ontstond. Erg veel resultaat leverde het onderhoud niet op. De ‘verschillen van inzicht’ bleven.

 

De Vries en Van Zoeren kijken niet meer op van dergelijke fricties. Door het ontbreken van de bereidwilligheid om de meest doeltreffende weg naar de goal te vinden, laten de ‘oude strijders’ zich evenwel niet uit het veld slaan. Het idealistische tweetal gaat onverstoorbaar verder de Apeldoorn Cup nieuwe stijl, zoals die in 2016 vorm kreeg, tot een succes te maken. Bij het publiek slaat de nieuwe formule al goed aan, zo bewees de grote belangstelling tijdens de meest recente editie. Nu diverse clubbesturen en vooral coaches nog. “Vooral de spelers en toeschouwers zijn erg enthousiast. De wreveligheden vinden op een ander niveau plaats”, verduidelijkt Van Zoeren.   

 

Ondanks hun jarenlange bestuurlijke ervaring pretenderen De Vries en Van Zoeren geenszins de wijsheid in pacht te hebben. De organisatoren van de Apeldoorn Cup – en in het verlengde daarvan het bestuur van de Apeldoornse voetbalfederatie – staan open voor suggesties. Zowel uit eigen kring als van buitenaf. Iedereen die met constructieve ideeën komt waar de plaatselijke voetballerij baat bij heeft, vindt bij Apeldoorns oude voetbalvernieuwers een gewillig oor.

 

Groen Wit’62 en Apeldoornse Boys haakten al voortijdig af. TKA liet kort voor het begin verstek gaan. AGOVV en Alexandria trokken zich nota bene tijdens het toernooi om uiteenlopende redenen terug. Ondanks de afzonderlijke bezwaren streeft scheidend Federatievoorzitter De Vries ernaar al deze clubs in 2018 wél of wederom aan de aftrap te krijgen. “Wij proberen het vanuit het Apeldoornse voetbal te redeneren. Alle leden van de Federatie krijgen een uitnodiging. Dat zijn er in totaal 21, waarvan een aantal van buiten Apeldoorn”, hamert De Vries erop dat de Apeldoorn Cup een voetbalfeest moet worden én blijven voor álle clubs uit de Gemeente Apeldoorn. Onder het motto ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’ staat zelfs voor Federatieleden uit omliggende dorpen, zoals Prins Bernhard, Sportclub Teuge, Eerbeekse Boys en Sportclub Brummen, de deelname open.  

 

De reden dat de Apeldoorn Cup niet in het voorbereidingsprogramma van deze of gene zou passen, stuit bij Wout van Zoeren op onbegrip. “De opzet is best goed. We kijken er zeker naar om het zo laat mogelijk te laten plaatsvinden. Clubs komen met argumenten dat ze nog niet in training zijn. Maar als clubs twee weken voor ze hun eerste bekerwedstrijd moeten spelen nog niet trainen, zegt dat wel iets over hoe serieus ze met hun voorbereiding bezig zijn.”