Sport

Alterno krijgt gevoelige tik bij start kampioenspoule

APELDOORN – De eerste klap had een daalder waard moeten zijn. In plaats van zelf uit te halen tijdens de première in de kampioenspoule, liep het voor de volleybalsters van Coolen Alterno iets anders dan gehoopt. Tegen Springendal-Set Up ’65 incasseerde Apeldoorns volleybalhoop in bange dagen zaterdagavond meteen al een gevoelige dreun. De kans om de finale te bereiken om de landstitel liep zo op de eerste de beste speeldag al een stevige deuk op. In plaats van in te lopen zag de equipe van coach Ali Moghaddasian haar achterstand juist groeien. “Je wilt misschien wel té graag. Als je té veel wilt, ga je afspraken verwaarlozen”, verzuchtte Alterno’s trainer naderhand.

De sterkste zes clubs uit de Eredivisie bij de vrouwen strijden tot eind april om de twee felbegeerde finaletickets. Afhankelijk van hun eindklassering in de reguliere competitie namen de zes ploegen elk een vast puntentotaal mee de kampioenspoule in. Koploper Sliedrecht Sport begon met vijf punten, runner-up Springendal-Set Up ’65 met vier, titelverdediger VC Sneek met drie, het als vierde geklasseerde Flynth Flamingo’s Activia met twee, nummer vijf Coolen Alterno kreeg één punt, Eurosped moest op nul beginnen.

De eerste van de in totaal tien duels stelde Coolen Alterno derhalve meteen in staat het gat van vier punten op Set Up ’65 te verkleinen. Drie weken eerder had Moghaddasians keurkorps de opponent uit Ootmarsum in de Alternohal met 3-2 verslagen. Dit resultaat rechtvaardigde enig optimisme voor een goede afloop van het eerste duel. De verwachtingen aan Apeldoornse kant hielden zaterdagavond evenwel geen gelijke tred met de uitvoering en de slagkracht. Coolen Alterno beleefde een klassieke valse start. De Apeldoornse volleybalsters gingen aan de Walewijngaarde tegen de nummer twee van de reguliere competitie weinig glansrijk met 0-3 onderuit. In punten uitgedrukt was het verschil niet eens zo gek groot. Toch bleef de thuisploeg in elk speldeel aan de verkeerde kant van de score. Setstanden: 22-25, 24-26, 21-25.

In plaats van de achterstand te verkleinen waarmee de landskampioen van 2014 aan de kampioenspoule begon, liep de achterstand op Springendal-Set Up ’65 na de eerste speelronde op tot zes punten. Lijstaanvoerder Sliedrecht, dat Eurosped met 3-1 klopte, heeft zelfs al zeven punten meer. Voor Coolen Alterno is het weliswaar niet onmogelijk om die kloof in de resterende negen duels nog te dichten, veel puntverlies kan het zich in elk geval niet meer veroorloven. Woensdagavond moet de Apeldoornse ploeg in Gennep bij Flynth Flamingo’s Activia de weg naar herstel inslaan. Winnen is noodzakelijk. Een tweede nederlaag betekent dat Alterno’s rol in de kampioenspoule nagenoeg uitgespeeld is.

Ali Moghaddasian was naderhand duidelijk in zijn analyse: “Je speelt tegen een goede ploeg, maar we hebben het vooral zelf niet goed gedaan. Sommige speelsters maakten te veel individuele fouten. Win je een set, dan krijgt zo’n wedstrijd misschien een andere wending. In de tweede set stonden we ruim voor, maar gingen we ineens rare dingen doen. Ik miste de beheersing. Onze blokkeuzes waren niet goed, onze passlijn niet vast genoeg en ook wissels pakten niet goed uit. Ik kijk altijd naar waar we ons kunnen verbeteren. Het is ook een gave van een tegenstander om beperkingen aan onze kant af te straffen.”

De Alterno-coach wil hoe dan ook proberen er in de resterende duels het beste van te maken. “Voor ons betekent dit weer een hard leermoment. Bij de nabespreking heb ik mijn speelsters gezegd dat het erom gaat hoe zij zelf op deze wedstrijd en deze nederlaag reageren. Maar ik heb vooraf al gezegd dat wij geen titelkandidaat zijn, maar een outsider.” (Foto: Rico Brouwer)