Sport

Alterno blijft tegen drempel aanhikken

APELDOORN – Na twee wedstrijden in de kampioenspoule kan al voorzichtig de conclusie worden getrokken dat de landstitel in het vrouwenvolleybal in 2018 niét in Apeldoorn terechtkomt. Coolen Alterno kan ‘s lands beste teams weliswaar prima partij bieden, om daadwerkelijk prijzen te pakken moet Ali Moghaddasians jeugdige keurkorps eindelijk eens over die drempel heen waar het nu constant tegenaan blijft hikken.

Het scheelde bitter weinig. Ze kwamen dichtbij woensdagavond. Ze hadden het favoriete VC Sneek bij de keel. Een 2-1 voorsprong in sets, 13-12 in de beslissende vijfde set. Drie balwisselingen later trokken de Apeldoornse volleybalsters desondanks aan het kortste eind. Niet voor het eerst dit seizoen gaf Ali Moghaddasians team niet thuis op de momenten waarop het er écht toe doet. Bij de openingswedstrijd van de play-offs in de eredivisie liet Coolen Alterno daarmee de als tweede in de reguliere competitie geëindigde Friezinnen ontsnappen. 

“De verschillen waren klein. Eigenlijk begint alles met de servicepass. Als je die onder controle hebt, dan kun je volleyballen. Die vierde set hadden we kunnen pakken. Aan het eind van de vijfde set doen individuele fouten ons de das om. Zij spelen dan met net iets meer durf dan wij. Zij beschikken over speelsters in de hoeken die op de cruciale momenten de ballen wel binnenslaan”, wees Alterno’s coach op bestaande verschillen in kracht en routine.  

“Het blijft jammer dat we die vijfsetters steeds verliezen. We moeten zorgen dat we betrouwbaardere speelsters krijgen. Ik heb in de nabespreking ook gezegd dat we geen angst moeten hebben. Zoiets heeft ook te maken met een stukje ervaring. Dat is iets wat zij meer hebben dan wij. Wij hebben een ander soort kwaliteiten. Die moeten we toepassen op de momenten dat het nodig is. We zullen dit in de hele kampioenspoule tegen komen. We moeten er geen genoegen mee nemen. Aan de andere kant moeten we wel realistisch blijven. We zijn niet voor niets vijfde geworden”, verklaarde Moghaddasian. 

Zondag tegen het Regio Zwolle Volleybal van voormalig Alterno-coach Wilfried Groothuis herhaalde het verhaal zich. In het Landstede Sportcentrum ging Moghaddasians equipe opnieuw met 3-2 onderuit. Om nog de minieme kans op een finaleplaats te waarborgen moet de Apeldoornse ploeg in de resterende acht duels een achterstand van zes punten op VC Sneek ongedaan maken. 

Draisma Dynamo
Draisma Dynamo won het eerste play-off duel. Met een afgetekende 3-0 zege zetten de Apeldoorners kersvers bekerwinnaar Taurus met beide voeten terug op aarde. Zaterdag 3 maart kan aan de weg richting eindstrijd een vervolg worden gegeven uit bij SSS, dat de ploeg van coach Bas Hellinga in de reguliere competitie twee keer verrassend versloeg.