Sport

‘Alles gaat hier met beleid en respect’

APELDOORN – In de prachtige omgeving van het Verzetsstrijderspark ligt, bijna verscholen, de accommodatie van The RAMS RFC, Apeldoorns trots op rugbygebied. En ja, trots zijn ze op hun club, de voor een goed gesprek aangeschoven jeugdcoördinator Adilia Bekking en bestuurslid Brian Kok. “Onze vereniging is volop groeiende, na het dieptepunt van acht jaar geleden toen we onszelf bijna konden opheffen omdat we nog slechts vijf (!) betalende leden telden.”

Het gezellige clubhuis van de vereniging heet Ramsgate. Zowel binnen als buiten is er volop ruimte om lekker ontspannen te zitten en bij te komen van de sportieve prestaties. Want die zijn er volop; zo is het eerste mannenteam afgelopen seizoen met overmacht kampioen geworden en gepromoveerd naar de tweede klasse.

Onbekend
De club werd in 1971 opgericht door exportmedewerkers van Philips, vertelt Adilia. “Maar bij veel Apeldoorners zijn we altijd onbekend gebleven. Rugby leeft ook niet zo erg in deze regio als voetbal, tennis of hockey. Maar in Deventer hebben we dus The Pickwick Players en die rivaliteit houdt ons scherp. De grootste concentratie van clubs zit natuurlijk in de randstad, dus voor competitiewedstrijden zijn we wel even onderweg.”

Momenteel telt The RAMS RFC plusminus veertig senior- en negentig jeugdleden. Bij de senioren zijn er twee mannen- en één vrouwenteam. De jeugd is onderverdeeld in vele leeftijdscategorieën, waarvan de jeugd tot en met 12 jaar geen competitie speelt maar uitsluitend toernooien. “De allerjongste jeugdleden spelen een variant op de sport onder de naam lintjesrugby, waarbij fysiek contact volledig verboden is. Bij elke volgende leeftijdscategorie zijn er aanpassingen, waardoor het spel steeds meer in de richting van volwaardig rugby gaat. De oudere jeugd is in competitieverband actief in de regio’s midden en oost.” 

Van nog maar vijf leden in 2010 naar de ongeveer 130 van nu, hoe is het mogelijk? Brian glimlacht: “Qua senioren betreft het veelal leden van vroeger die weer op het oude nest zijn teruggekeerd. Ze zijn even weggeweest door bijvoorbeeld studie of werk, maar vormen nu weer een competitieteam. De aanwas bij de jeugd en jongeren hebben we zeker ook te danken aan de rugbyclinics die we regelmatig verzorgen bij middelbare- en basisscholen. Daar ruimen we ook meteen het misverstand uit de weg dat rugby een harde sport zou zijn. Natuurlijk, er ontstaat weleens een blessure, zoals bij elke sport, maar niet vanwege ruig spel. Alles gaat hier met beleid en respect.”

Inzetbaar op kwaliteiten
Adilia knikt: “En het leuke van rugby is, dat er voor ieder kind wel een goede plek in het team is. Iedereen heeft elkaar ook nodig. Bij andere sporten, zoals voetbal, zie je vaak dat de betere spelers altijd voor eigen succes gaan. Dat lukt hen niet bij rugby hoor. Verder zijn natuurlijk kinderen van alle leeftijden welkom bij ons, maar voor dit nieuwe seizoen zijn we hard op zoek naar uitbreiding van het Turven Team (4 tot 8 jaar). Iedereen is welkom! Of je nu dun, stevig, lang, klein, stoer of wat voorzichter bent, iedereen is inzetbaar op zijn kwaliteiten. Op deze leeftijd wordt er nog niet getackled door de jongens en meisjes, maar moeten de spelers lintjes (‘tags’)  van elkaar afpakken. Speels, stoer én leuk! De Turven trainen op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur en op zaterdagen van 10.00 tot 11.00 uur.” En als je het over de allerjongsten hebt, kom je ook automatisch uit bij het oudste clublid. Brian, vol bewondering: “Thomas van der Spaan is 64 jaar en speelt nog regelmatig zijn partijtjes mee. Over clubtrouw gesproken…”

Brian Kok is zelf een van de steunpilaren in het hoogste mannenteam, dat dit seizoen uitkomt in de tweede klasse, onder leiding van hoofdtrainer Sander van der Horst. Hoe schat de ervaren coach de kansen van zijn ploeg in op dit hogere niveau? “Op het eerste gezicht lijkt het verschil tussen de derde en tweede klasse niet zo groot, maar vergis je niet: de balsnelheid ligt hoger op dit niveau, het tactisch inzicht van de teams is beter en zeker ook de fitheid en vaardigheden van de spelers. Het is niet zo dat als je gemakkelijk kampioen wordt in de derde klasse, je eenvoudig handhaving kunt bewerkstelligen in de tweede klasse. We werken op de trainingen dan ook volop aan de conditie, want het verschil in een wedstrijd wordt vaak in de slotfase gemaakt.”

Informatie
Tijdens trainingen is de vereniging telefonisch bereikbaar op 055-5219766. Zie ook de website www.ramsrfc.nl