Sport

Alle ballen op gezonde voeding

APELDOORN – Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In Nieuwsblad Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel.

Het berust louter op toeval dat de twee woorden een gemeenschappelijke eerste letter delen, maar bij het WK voor vrouwen is de verbinding tussen volleybal en voeding allesbehalve een toevalligheid. Gezonde, duurzame en smaakvolle voeding is een belangrijk thema bij het wereldkampioenschap. Niet voor het eerst draagt de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo) die boodschap uit bij een groot toernooi in eigen land. Bij het EK voor mannen in 2019 en het Olympisch kwalificatietoernooi in 2020 (vrouwen) floreerden al Food Courts waar ‘gezonde happen’ werden uitgeserveerd.

Gelre Food Plaza
Maar die van toen vallen enigszins in het niet bij wat straks in Arnhem wordt gerealiseerd. De organisatoren Nevobo en TIG Sports hebben samen met JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht), Foodvalley NL, Sportcentrum Papendal, Eat2Move en de Provincie Gelderland de krachten en ideeën gebundeld in het Gelre Food Plaza. “Het oorspronkelijke idee is door het toenemende enthousiasme van de betrokken partijen uitgegroeid tot iets groots dat we eigenlijk niet hadden voorzien, maar waar we nu wel heel blij mee zijn”, aldus Veva Ekkelenkamp, sponsormanager bij de Nevobo. Op het Gelre Food Plaza is plek voor innovatieve en duurzame food aanbieders, foodtrucks, standhouders en twee pop-up restaurants, met – niet onlogisch – voornamelijk een Gelderse signatuur. Het Gelre Food Plaza bevindt zich in de Fan Zone bij het GelreDome.

Bewuste levensstijl
Dat de Nevobo gezonde en duurzame voeding propagandeert, kan zeker niet worden toegeschreven aan meeliften op een trend. “Wij vinden dat het echt past bij onze sporters en achterban. Het zit in het DNA van de volleyballer om met gezonde voeding en een bewuste levensstijl bezig te zijn.” Initiatieven zoals bij het WK dienen ook als voorbeeld voor verenigingen en sportaccommodaties. “Hopelijk inspireert het hen ook tot het aanbieden van gezondere keuzes.” Dat laatste is iets wat Ekkelenkamp ook wel wil benadrukken. “We dringen de bezoekers bij het WK niets op, maar willen ze wel een keuze geven. Natuurlijk kun je straks ook een patatje en andere snacks krijgen. Niet op het Gelre Food Plaza, waar je gezonde, duurzame voeding of een combinatie van die twee vindt, maar op een andere plek in het stadion.”

Omnisports
Het Gelre Food Plaza wordt niet groots opgetuigd bij Omnisport in Apeldoorn, waar pas vanaf de tweede ronde wedstrijden worden gespeeld. “Maar we zijn wel met de cateraars in gesprek om ook daar verantwoorde publieksgerechten aan te bieden.” Buiten de verkoop op het Gelre Food Plaza zal tijdens het WK via de diverse communicatieplatformen van het toernooi het belang van gezonde en duurzame voeding worden onderstreept.

Meer informatie over het WK volleybal 2022 voor vrouwen vindt men op www.volleybal.nl/wkvolleybal