Sport

‘Al onze leden zijn ambassadeurs van WSB’

Met een grote glimlach op zijn gezicht slaat Rogier Jansen bij Wormen Stealing Bases (kortweg: WSB) de verrichtingen van de beeballers gade. Onder de bezielende leiding van Denise Sterling en Marleen Zeman leert de groep kinderen in de leeftijd van de 5 tot 12 jaar spelenderwijs de fijne kneepjes van de honk- en softbalsport. “Dat enthousiasme, hè”, straalt hij vertederd. “En wat fijn dat deze groep gedurende het seizoen is gegroeid van 2 naar 9 kinderen. De beeballers trainen één keer in de week, op woensdagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur, en spelen competitie op zaterdagochtend.”

Een mooie stijging dus binnen de jongste categorie WSB-ers. En dat in een half jaar tijd. “Honk- en softbal zijn best lastige sporten voor kinderen, dus je begrijpt dat we enorm blij zijn met deze aanwas. Maar het kan nog beter: graag zien we ook nieuwe leden komen in de leeftijdscategorie daarboven, globaal van 12 tot en met 14 jaar. Wanneer we ook een pupillen- en aspirantenteam kunnen vormen, krijgen we uiteindelijk een mooiere doorstroming naar onze seniorenteams.”

Momenteel telt de vereniging, die domicilie houdt aan de Kaartenmakershoeve 108 in wijk De Maten, slechts 45 spelende leden. Zij zijn verdeeld over twee heren-honkbalteams, één dames-softbalteam, een gemengd recreanten-softbalteam en dus het beeballteam. “De teams zijn goed gevuld, maar versterking is natuurlijk altijd welkom”, vertelt Jansen. “Vooral met jeugdleden blijkt het vaak lastig om ze voor de club te behouden. We doen er wel veel aan om nieuwe leden te werven, bijvoorbeeld via clinics op basisscholen en deelname aan het breedtesportproject. We flyeren, delen posters uit op scholen en in de wijk, maar veel kinderen voetballen of tennissen al. Bovendien zijn honk- en softbal toch ook sporten met best complexe regels.”

Een stukje historie

De geschiedenis van WSB begint eind jaren zestig. Jan Bouwen, nu erelid van WSB, leende zijn buurjongens een paar handschoenen en wat ballen om daarmee in het Zuiderpark, in de wijk Wormen, een balletje te gooien. Er kwamen meer vriendjes kijken die ook wel eens zo’n handschoen wilde proberen en mee gingen gooien. Jan zag met voldoening de groeiende belangstelling van de jongens en gaf hier en daar wat aanwijzingen en tips. Spelenderwijs werd het groepje steeds groter en gingen de aanwijzingen over in serieus trainen.

Snel daarna ontstond het idee om een vereniging op te richten. Een aantal ouders wilden hier wel aan meewerken. Van de honkbalbond (KNBSB) werden de meest essentiële materialen geleend en moeders fabriceerden zelf de pakken. Uit de ouders werd een bestuur samengesteld en de honk- en softbalvereniging Wormen Stealing Bases was op 1 januari 1970 officieel een feit.

In het voorjaar van 1970 werd de allereerste wedstrijd door een team van WSB gespeeld, toen nog in het Zuiderpark. Later, dankzij de medewerking van de gemeente en de voetbalclub Apeldoornse Boys, werd er gespeeld op één van hun voetbalvelden. In 1977 gaf de gemeente Apeldoorn toestemming voor het aanleggen van een echt honkbalveld en enige tijd later kon een prachtig veld in De Maten op feestelijke wijze in gebruik worden genomen. Inmiddels waren er ook diverse seniorenteams actief binnen de vereniging.

Heroïsche derby’s

Twee jaar later waren de bijbehorende kleedkamers klaar, waarna als kroon op het werk in 1981 een eigen clubhuis volgde. WSB was de kinderschoenen ontgroeid en had nu een volwassen status. Uit de eerste schuchtere pogingen van de buurjongens uit het Zuiderpark is een vereniging ontstaan die zich kan meten met velen in het land. Tijdens het 12,5-jarig jubileum promoveerde het eerste honkbalteam naar de felbegeerde tweede klasse. Eind jaren tachtig werden heroïsche derby’s gespeeld tegen stadgenoot Robur’58, waar honderden supporters op af kwamen.

Na een aantal jaren degradeerde WSB weer naar het districtsniveau, maar in 1992 haakte de club weer aan op het landelijke niveau nadat het in 1991, net als het eerste softbalteam, kampioen was geworden. In de beginjaren van deze eeuw kreeg met name de jeugdafdeling een enorme boost. Als een van de weinige verenigingen in Nederland kwam er in elke leeftijdscategorie een team uit, zowel van honkbal als van softbal. Ook waren er veel kampioenen te noteren, met als hoogtepunt een eerste plaats van de softbalpupillen en een tweede plaats van de softbaljunioren op het Nederlands kampioenschap.

Prachtig complex

Juist dit jaar bestaat WSB een halve eeuw, maar dat verdraaide coronavirus, dat al menig jubileum- of ander feestje heeft verpest, haalde ook een streep door de festiviteiten bij de honk- en softbalclub. “Met een mooi feest hadden we ook weer de aandacht kunnen trekken in de buurt of binnen Apeldoorn. We hebben een prachtig complex hier aan de rand van De Maten, maar helaas is dit geen zichtlocatie. Je moet maar net weten dat wij hier zitten of ons al beter kennen”, aldus Rogier Jansen. “Daarom ook is het zo belangrijk dat wij ons regelmatig laten zien en vertellen hoe leuk onze sport is. Al onze leden zijn feitelijk de ambassadeurs van honk- en softbalvereniging WSB.”