Sport

AGOVV rekent op komst van nJapanner Kengo Ichikawa

APELDOORN – AGOVV gaat op de Japanse toer. Zodra de papierwinkel in orde is, hoopt het trainersduo Jerry Cooke en Paul de Bruin de selectie van de Blauwen te kunnen uitbreiden met Kengo Ichikawa. De 22-jarige Japanner streek een half jaar geleden in navolging van zijn landgenoot Akihiro Takasawa neer bij tweede divisieclub TEC uit Tiel. Als gevolg van een recente verhuizing naar Beekbergen vroeg Ichikawa tussentijdse overschrijving aan naar AGOVV. In de zaal voetbalt hij inmiddels voor de Apeldoornse eerstedivisionist PFC.

Donderdagavond speelde de kleine Japanner met AGOVV’s eerste elftal mee in een oefenduel tegen zondagtweedeklasser Colmschate ’33. Ondanks een ruime 3-6 nederlaag en de verre van optimale weersomstandigheden maakte Ichikawa indruk. De Japanner is weliswaar slechts drie turven hoog, hij compenseert zijn geringe lichaamslengte ruimschoots met een voor AGOVV-niveau bovengemiddelde behendigheid, balbeheersing, arbeidsethos en slimheid. Zelfs in de Nederlandse taal bijt de leergierige voetballer zich al vol overgave vast.

Csv Apeldoorn wilde de middenvelder geen onderdak verlenen, omdat hij de doorstroming van eigen talenten zou belemmeren. AGOVV ontvangt Ichikawa met open armen. Afgaande op zijn optreden tegen Colmschate kan men op sportpark Berg en Bos weleens veel plezier gaan beleven aan het talent uit het land van de rijzende zon. Wanneer alle formaliteiten geregeld zijn, kan de Aziaat wellicht nog voor de winterstop debuteren in competitieverband.

AGOVV’s trainer Jerry Cooke wrijft zich in de handen. Zijn eerste indrukken van het Japanse onderdeurtje zijn ronduit positief. “Hij traint nu een paar weken met ons mee. Tegen Overwetering deed hij laatst als rechtsbuiten mee. Maar ik had het idee dat hij ook wel op ‘tien’ uit de voeten kan. Nou, dat heeft hij wel laten zien. Hij deed weinig verkeerd. Lopen zonder bal. Sterk tussen de linies. Een goede steekpass. Er moeten nog wat papieren geregeld worden. Het ligt nu bij de KNVB. Goede voetballers zijn altijd welkom.”

Ichikawa wordt overigens niet de eerste Japanse voetballer die zich in het blauwe shirt hult. Kazuhiko Chiba ging hem voor. Ted van Leeuwen haalde Chiba in 2003 als 17-jarige A-junior naar Berg en Bos. In het seizoen 2004-2005 kwam de Japanner 21 keer namens de profs van AGOVV in actie in de Nederlandse eerste divisie. Chiba, zowel als verdediger als middenvelder inzetbaar, maakte na zijn vertrek uit Nederland naam in de J-League, de Japanse Eredivisie. De afgelopen vijf seizoenen behoorde de voormalige AGOVV’er tot de steunpilaren van Sanfrecce Hiroshima.

Tegenover de waarschijnlijke uitbreiding van zijn spelersgroep met Ichikawa, baart het invullen van de keeperspositie AGOVV’s technische staf momenteel enige zorgen. Eerste doelman Martijn Droppert scheurde drieënhalve week geleden in de thuiswedstrijd tegen Blauw Geel ’55 een kruisband en staat de rest van het seizoen buitenspel. Een gebroken pink houdt stand-in Kevin Bloemendal tot aan de winterstop eveneens aan de kant. Cooke moet zodoende terugvallen op het relatief onervaren duo Martijn Harleman en Patrick de Haas. Bij de oefenpot van donderdagavond zat de 47-jarige keeperstrainer Jeroen Gerritsen op de reservebank klaar om in geval van nood in te vallen.