Stedendriehoek

Spannende en educatieve boekjes

EPE – Sinds medio vorig jaar is het Veluws Museum Hagedoorns Plaatse bezig geweest met de voorbereidingen van drie tentoonstellingen, het schrijven van twee boekwerkjes en het maken van onderduikplekken, alles in het kader van 75 jaar bevrijding.

Het museum aan Ledderweg 11 in Epe gaat per 1 juni weer open, waardoor de drie tentoonstellingen kunnen worden bezocht. Ook heeft het een boekwerkje van 80 pagina’s uitgegeven met de titel ‘En alles stond in bloei’ (zie afbeelding). Het boek bevat tien verslagen van verhalen vanuit de regio Noord-Veluwe, van onderduikers, zoals Joodse mensen, piloten, het Verzet, maar ook andere verhalen. Alle verhalen spelen zich af op de Noord-Veluwe, grotendeels in Epe en omliggende dorpen. Het laat geschiedenis van deze regio zien die weliswaar donker was, maar later ook weer licht ingekleurd werd.

Ook heeft het museum het jeugdboekje ‘Bijna gevangen’ uitgebracht. Een boekje van 24 pagina’s over ‘Hoe kwam het dat het oorlog werd’, plus het waargebeurde verhaal van Josh het Joodse onderduikertje dat van Amsterdam naar Epe vluchtte, waar het ook niet veilig bleek. Gelukkig loopt het met Josh goed af.

Dit laatste boekje is zowel spannend als educatief en, door de speciale opmaak, zeer geschikt voor het onderwijs. Alle schooljeugd uit Epe en uit omliggende dorpen krijgen dit jeugdboekje (3000 exemplaren) gratis, dankzij de sponsoren. Beide boekjes zijn ook online verkrijgbaar voor samen totaal €12,50. Stuur daarvoor een mailtje naar info@hagedoornsplaatse.nl. Tijdens bezoek aan de drie tentoonstellingen zijn deze boekjes ook verkrijgbaar. Zie voor de openingstijden de website www.hagedoornsplaatse.nl