Stedendriehoek

Solar-teams volgen de zon in Marokko

Foto: Jerome Wassenaar

In een tijd waarin zowel onze omgeving als het klimaat veranderen, moeten we steeds meer kijken naar het gebruik van onze natuurlijke en duurzame hulpbronnen voor onze energie. Zonne-energie is één van de meest uitdagende energiebronnen om te gebruiken. Vooral in de zoektocht naar efficiënt en effectief duurzaam vervoer van mensen en goederen.

Voor het eerst daagt Classic Events daarom internationale universiteiten uit om hun technische innovatie en ondernemerschap in zonnetechniek te tonen tijdens de Solar Trial in oktober 2021 in Marokko. ‘s Werelds toonaangevende technische universiteiten zullen deelnemen aan een vijfdaags evenement om te beslissen wie het beste en snelste totaalpakket heeft gecreëerd op het gebied van duurzame energie, innovatie en ondernemerschap om de uitdagingen van de Marokkaanse wegen te weerstaan. 5 dagen, 5 etappes, 2500 kilometer, 2 woestijnbivakken. Alleen de besten zijn in voor deze uitdaging.

Het concept

Normaal gesproken vormen de beste internationale universiteiten de Solar-teams die zich nu voorbereiden op de World Solar Challenge in Australië. Vanwege de huidige covidpandemie is het echter niet mogelijk om naar Australië te reizen. Voor de teams zou dit betekenen dat ze twee jaar voorbereiding aan hun Solar-auto’s niet om kunnen zetten in deelname aan een Challenge. Om hun inspanningen niet verloren te laten gaan, ging een aantal teams op zoek naar een alternatief evenement. Daarvoor werd contact opgenomen met Classic Events uit Vaassen om een dergelijk alternatief te bedenken.

Classic Events, al meer dan twintig jaar een gerenommeerde organisator van auto-evenementen, nam deel aan de Challenge en creëerde de Solar Challenge Morocco 2021. Ze combineerden hun kennis van het organiseren van endurance events met de specifieke eisen voor een Solar Challenge en bedachten een nieuw concept. Van stadswegen naar berg- en woestijnwegen, met start en finish in Agadir.

“We hebben om verschillende redenen voor Marokko gekozen”, zegt Timo Rietbergen, CEO van Classic Events. “We moeten de zon volgen, zodat het zuiden van Marokko ons grote kansen geeft in oktober. De Marokkaanse gastvrijheid is als nergens anders en we krijgen al veel steun van de Marokkaanse overheid, de Moroccan National Tourism Office (MNTO)  en Royal Air Maroc. Daarnaast is de infrastructuur en zijn de wegen zeer geschikt en lijkt het verkeer qua drukte sterk op dat in Australië. Allemaal ingrediënten voor een geslaagd evenement.”