Stedendriehoek

Snelle fietsroute tussen Apeldoorn en Epe op voormalige spoorlijn

APELDOORN – De snelle fietsroute tussen Apeldoorn en Epe komt bij voorkeur te liggen op de voormalige spoorlijn tussen deze twee plaatsen. Dat hebben de gemeenten Epe en Apeldoorn deze week besloten. Het schetsontwerp voor deze route gaat nu verder uitgewerkt worden.

Gemeenten en provincie willen de fietsroute tussen Apeldoorn en Epe verbeteren om zo het fietsgebruik te stimuleren. In de afgelopen maanden zijn voor dit traject drie routevarianten onderzocht. De gemeenten hebben nu gekozen voor de fietsroute over de voormalige spoorlijn tussen Apeldoorn en Epe, het treinbaanpadtracé. Want deze route verbindt Vaassen in een directe lijn met Epe en Apeldoorn, is in de lengterichting geheel autovrij en dus veilig, en is aantrekkelijk door afwisseling in en beschutting door het landschap. Bovendien is er op deze route ruimte om het fietspad breder te maken, wat het comfort en de veiligheid voor de fietsers vergroot.
De andere twee onderzochte routes waren de dorpenroute en langs het Apeldoorns Kanaal. De eerste kan wegens fysiek ruimtegebrek nauwelijks worden opgewaardeerd, de andere is minder geschikt geacht wegens haar ligging, te ver weg van de kernen waar fietsers hun woon- of werk/schoolbestemming hebben liggen. Het beoogd (maatschappelijk) resultaat is: een snellere, veiligere, comfortabelere, aantrekkelijkere en directe route voor de fietsers, als duurzaam en gezond alternatief voor de auto.
Met een verbeterde fietsroute is het aantrekkelijker voor mensen om vaker de fiets te pakken: recreatief én om naar het werk te reizen. En dat zorgt voor minder drukke autowegen (bijvoorbeeld de A50) en dus een betere bereikbaarheid en leefbaarheid van dorpen, steden en buitengebied. Een verbeterde, veiliger fietsroute is ook nodig omdat er meer fietsers met verschillende snelheden zijn. Zo is de verkoop van e-bikes in de afgelopen jaren enorm toegenomen.