Stedendriehoek

Smaakvolle feestdagen met de Cognactheek

APELDOORN – Zaterdag 18 november was de intocht van Sinterklaas in Apeldoorn in het Pepernotenpark. De eerste tekenen van de komst van zijn noordelijke ‘vakbroeder’ en naamgenoot  zijn ook al waargenomen.

Bij de Cognactheek merken ze goed dat de feestdagen voor de deur staan. Harold van der Werff vertelt dat sinds vorige week een beduidend groter deel van de aankopen moet worden ingepakt. Naast de cognac, whisky, rum, wijn et cetera is in het licht van speculaas & pepernoten een passend drankje verkrijgbaar: Kalkwijck Crème de Claes, een fluweelzachte en romige likorette op basis van fijne specerijen en koekkruiden. Een likorette is een likeur met een percentage alcohol onder de 15%. De smaak is hetzelfde, maar de afdronk is merkbaar zachter. ‘Claes’ verwijst naar de 19de-eeuwse koekpannen, onmiskenbaar verbonden met de kruidige smaak van speculaas. En daarnaast is de naam natuurlijk een olijke knipoog naar Sinterklaas. Iets opgewarmd is deze ‘Claes’ ook erg lekker.

Voor de kerstdagen verwijst Erik de Leest naar de amaretto van Joseph Cartron. Dit merk biedt een uitgebreide reeks van verrassende likeuren, maar bij de Cognactheek heeft de amaretto een bijzondere plaats ingenomen. Iedereen die deze amaretto proeft, moet toegeven dat deze véél smaakvoller is dan die van dat wereldberoemde merk, dat overigens geen amaretto meer mag heten! De naam amaretto komt van het woord ‘amaro’, wat in het Italiaans bitter betekent. Deze traditionele likeur heeft een mooie bitterheid van groene amandelen, iets wat ook zo mooi naar voren komt in de amandelspijs van een kerststol.

De ‘Claes’ en Catron Amaretto zijn twee bij de tijd van het jaar passende dranken, maar er is nog veel meer lekkers te vinden bij de Cognactheek. Deze gespecialiseerde slijter staat bekend om zijn zeer brede assortiment cognac, waarbinnen de zelf geïmporteerde cognacs het meest opvallen. Verder staan in de ‘whisky corner’ verscheidene Schotse single malts die in Apeldoorn alleen hier verkrijgbaar zijn. Op zaterdag 2 december is Hans Bol ‘special guest’ en hij zal die dag op zijn inmiddels bekende, overenthousiaste wijze meer tekst en uitleg geven bij de whisky’s. Kom langs en laat je vervoeren!

Slijterij de Cognactheek is gevestigd aan Koninginnelaan 42 in Apeldoorn. Telefoon 055-2070471, e-mail info@cognactheek.nl en website www.cognactheek.nl