Stedendriehoek

SIGAREDJE

‘Jij bent een powervrouw,’ begint hij, ‘een eigen onderneming, columns schrijven en met cabaret bezig. Ja. Powervrouw.’
Ik neem een hijsje van mijn sigaret.
Ik sta buiten het café van een Marlborootje te genieten als er een kerel een gesprek aan hatseflatst. Knopen is het woord niet, hij was de draad aan het begin al kwijt.
‘Dankjewel,’ antwoord ik, ‘maar dat valt wel mee, hoor. Ik kloot maar wat aan. Net als de rest van de wereld.’
Hij grinnikt en ik loop het café in.

Tegenwoordig heb ik mijn sigaretten genummerd. Cijfer staat op het filter. Op de staaf zet ik de plek en het moment dat ik hem mag roken. Deze heette ‘café, 23.30 uur’ en had nummer 13 als filter-nummer. Ik doe dat sinds een week. Ik houd een hele administratie bij. In Excel kalk ik waar, wanneer, hoe laat en met wie ik rook. Ik vul weersomstandigheden in en of ik hem in mijn linker- of rechterhand vasthoud.
Waarom in godsnaam, vraagt u zich af?

Over een tijdje mag je op stations niet meer paffen. De pakken nicotine worden uit de kiosks gehaald. Ik raak het spoor bijster in tabakland. Daarom houd ik nu een sigarettenadministratie bij. Zo kom ik nooit voor verrassingen te staan! Ik blaas de rook alleen nog maar richting het westen en heb altijd een opvouwbaar asbakje in mijn zak. Voor noodgevallen. Die zit in hetzelfde etui als mijn mondkapje. Die is voor omstanders. Handig voor rook en tevens uitermate geschikt voor virusjes.

We moeten kappen met dat gelul over powervrouwen.  Of SheEO’s van een bedrijf. Bossbabes. Serieus, scheer je weg. We noemen mannen toch ook geen HeEO’s? Bosshunks? Powermannen? Door die krachttermen te gebruiken bevestigen we dat vrouwen het nodig hebben om zo genoemd te worden om met de jongetjes mee te mogen ballen. Bovendien: wanneer ben je powervrouw? Als je een bepaalde functie binnen een bedrijf hebt? Als je op hoge hakken stoer loopt te zijn? Of is een zachtaardige huisvrouw ook een powervrouw? ‘Jaaaa,’ hoor ik veel mensen denken. Maar welke chicks op dat protserige LinkedIn worden powervrouwen genoemd? De meisjes met flinke banen. De SheEO’s. De bossbabes met een eigen onderneming. Flikkerstraal toch een eind op. Iedereen heeft power. Jongens, meisjes, alles wat er tussenin zit. Als woordenaanbidder stel ik voor die lijpe letterij te schrappen. Net zoals de sigaretjes worden ge-exit. Ook een anti-beleid.

Er brandt een powerful vuur in iedereen. Als je het maar wil zien. Nu ga ik verder met mijn sigaretten nummeren. Iemand een vuurtje?