Stedendriehoek

Shopmogelijkheden en bezorgservices in centrum verzameld

Foto: Rob Voss

Het nieuws over de harde lockdown, die sinds dinsdag 15 december van kracht is, sloeg ook voor de binnenstadondernemers in Apeldoorn in als een bom. Naast de horeca zijn nu ook alle niet-essentiële winkels, kappers, theaters en musea gesloten voor een periode van in ieder geval vijf weken. Maar bij de pakken neerzitten? Geen denken aan. De online shopmogelijkheden en bezorgservices springen als paddenstoelen uit de grond, en dus roepen ondernemers in het centrum Apeldoorners op om gebruik te maken van online initiatieven in de binnenstad.

Ondanks het feit dat de winkeliers en horecaondernemers in het centrum er alles aan hebben gedaan om een tweede lockdown te voorkomen, heeft het niet mogen baten. Peter Rijkers, eigenaar van Oxener Schoenen, heeft een situatie als deze naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. “Dat een deel van onze decemberomzet is weggevallen door de harde lockdown, is rampzalig. Niet alleen voor ons, maar voor alle ondernemers in het centrum”, vertelt hij. Binnen een mum van tijd zorgde het personeel ervoor dat de webshop extra goed gevuld was, dat pakketjes in Apeldoorn gratis worden afgeleverd door Fietskoeriers Apeldoorn én dat retouren ook nog eens mogelijk is. Shoppen zoals je in de winkel zou doen, maar dan vanuit huis. Peter: “Voor het voortbestaan van het centrum is het nu belangrijker dan ooit dat de Apeldoornse consument gebruik maakt van alle initiatieven die wij als binnenstadondernemers bieden.”

Shop online lokaal in de binnenstad

Net als in de eerste lockdown hebben veel winkeliers ook nu een afhaal- of bezorgservice op poten gezet, zodat ze hun klanten toch kunnen voorzien van de nodige producten. Al deze initiatieven zijn door Centrummanagement Apeldoorn per categorie verzameld op www.apeldoorn-binnenstad.nl/shop-online. Het aanbod varieert van herenkledingzaken als Mansion24, State of Art en Shirts & Co en woonwinkels als Lab02 tot aan zelfs juweliers, zoals Juwelier Royals en ‘t Harnas. “Winkeliers bieden hun koopwaar vaak via een webshop aan. Als dat niet het geval is, is er een grote kans dat je via social media-kanalen aankopen kunt doen. Op die manier kun je vanuit huis jouw favoriete winkelier steunen”, vertelt centrummanager Marco Bod.

Naast de vele eigen initiatieven werkt een groot deel van de winkeliers samen met Fietskoeriers Apeldoorn. Gewapend met een vrachtfiets zorgen de fietskoeriers van Fietskoeriers Apeldoorn ervoor dat de consument in Apeldoorn zijn pakketje al vaak dezelfde dag in huis heeft. Snel, duurzaam én lokaal.

Hart onder de riem

Na het sluiten van de horeca halverwege oktober zijn er in Apeldoorn inmiddels verschillende afhaal- en bezorginitiatieven ontplooid. Op www.uitinapeldoorn.nl/thuismenu is een overzicht te vinden van alle afhaal- en bezorgopties van horeca in Apeldoorn. Het belangrijkste voor nu is dat iedere inwoner eenvoudig iets kan betekenen voor lokale binnenstadondernemers”, aldus Bod. De centrummanager roept iedereen op om juist nu de lokale middenstand een hart onder de riem te steken.

Winkeliers in het centrum die hun zaak toegevoegd willen hebben, kunnen daarvoor een mail sturen naar info@apeldoorn-binnenstad.nl.