Stedendriehoek

Senioren frissen verkeerskennis op

Veilig Verkeer Nederland (VVN) verzorgt met steun van de gemeente Apeldoorn en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland een opfriscursus voor senioren van 65 jaar en ouder in de gemeente Apeldoorn. In de afgelopen jaren is het weggebruik flink veranderd. Zo maken nieuwe typen vervoermiddelen zoals de e-bike gebruik van de weg, zijn er nieuwe verkeersregels gekomen en zijn verkeerssituaties ingewikkelder geworden. Denk daarbij onder meer aan kruispunten, turborotondes, spitsstroken en nieuwe belijningen. 

Senioren zijn ervaren verkeersdeelnemers, maar ook extra kwetsbaar in het verkeer. Wanneer zij betrokken raken bij een ongeval, is het letsel vaak ernstiger dan bij een jonger persoon. Daarnaast worden we gemiddeld steeds ouder én blijven we langer zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

In twee interactieve bijeenkomsten van twee uur worden senioren onder leiding van een gecertificeerde voorlichter van Veilig Verkeer Nederland bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen. Gewapend met deze kennis kunnen senioren langer mobiel blijven en ook in de toekomst veilig aan het verkeer blijven deelnemen. Er is alle ruimte om vragen te stellen en eigen ervaringen in te brengen.

De eerste bijeenkomst is op donderdag 12 november van 10.00 tot 12.00 uur, de tweede op donderdag 26 november, eveneens van 10.00 tot 12.00 uur. De bijeenkomsten worden gehouden in het Irene-gebouw naast de Grote Kerk, Loolaan 16. Deelnemers worden op beide dagen verwacht. De cursus heeft een informatief karakter en is dus geen examen. Deelname is gratis en uiteraard coronaproof. In verband met corona is het dit jaar niet mogelijk om deel te nemen aan een individuele praktijkrit. De praktijkritten worden vanaf januari 2021 weer georganiseerd.

Vanwege de te verwachten grote belangstelling en beperkte capaciteit adviseert VVN geïnteresseerde senioren zich direct aan te melden via de website www.vvn.nl/opfriscursussen of door een e-mail te sturen naar steunpuntoost@vvn.nl, onder vermelding van VVN Opfriscursus Apeldoorn. Vermeld in de e-mail naam, adresgegevens, geboortejaar en telefoonnummer. Bel voor meer informatie naar 0575-510144. Men ontvangt één week voor aanvang van de cursus een bevestigingsbrief.